تزریق کورتیزون یک روش کم تهاجمی است که میتواند به طور موقت درد ناشی از التهاب مفصل را کاهش دهد. در حال حاضر، علت اصلی التهاب مفصل هنوز توسط پزشکان شناخته نشده است. استفاده از تزریق کورتیزون دو هدف را دنبال میکند. هدف اول از این روش، استفاده تشخیصی است تا پزشک بتواند تشخیص دهد که آیا درد به مفصل مربوط میشود یا خیر. هدف دوم، استفاده از تزریق کورتیزون برای کاهش درد و التهاب ناشی از بیماریهای مختلف استفاده میشود.
بیماریهایی که توسط تزریق کورتون درمان میشوند کدام هستند؟
میتوان از تزریق کورتون برای درمان بیماریهای مختلفی استفاده کرد. برخی از آنها به شرح زیر میباشند:
آرتریت
میتوان از تزریق کورتون برای درمان التهاب مفصل در افرادی که دچار آرتریت روماتوئید لینک هستند استفاده کرد همچنین از آن برای تسکین درد حاصل از استئوآرتریت که شایعترین نوع آرتریت است و نقرس استفاده کرد.
تاندونیت
تاندون به رشتههای ضخیمی گفته میشود که عضلات را به استخوان متصل میکنند. انجام دادن برخی حرکات تکراری و فشار به تاندون میتواند باعث ملتهب شدن آن و بروز بیماری تاندونیت شود. آسیب دیدگی روتاتور کاف شانه و تنیس البو دو نمونه شایع از تاندونیت است که میتوان با تزریق کورتون به درمان آنها پرداخت.
بورسیت
بورس به کیسههای کوچک گفته میشود که پر از مایع هستند و به عضله و تاندون کمک میکنند به راحتی روی استخوان حرکت کنند. میتوان درد حاصل از التهاب بورس – اختلالی که شانه، آرنج و ران و زانو را درگیر میکند – را به کمک تزریق کورتون درمان کرد.
نقاط ماشهای
نقاط ماشهای به مناطقی در عضلات اطلاق میشود که به علت حرکات مکرر و فشار مستقیم بر روی آنها، سفت و گره مانند شده اند. این نقاط معمولاً در مناطق گردن، کمر، شانه و ران قرار میگیرند و حساسیتی به لمس دارند. آنها میتوانند باعث بروز درد شده و هنگام فشار دادن بر روی آنها، درد به سایر نقاط بدن منتقل شود. برای تسکین درد ناشی از نقاط ماشهای، میتوان از تزریق داروهای مختلف، از جمله کورتیکوستروئیدها (کورتیزون) استفاده کرد. این داروها میتوانند به کاهش درد در نقاط ماشهای کمک کنند.
سندروم تونل کارپال
از فشرده شدن عصب میانی که وظیفه ایجاد حس در انگشت شصت و سه انگشت اول را بر عهده دارد – یک مسیر باریک در مچ دست – تحت عنوان سندروم تونل کارپال یاد میشود که باعث ایجاد درد، بی حسی و سوزن سوزن شدن در دست و مچ خواهد شد. با کاهش التهاب در تونل کارپال و رفع فشار از روی عصب میانی، تزریق کورتون میتواند به تسکین درد حاصل از سندروم تونل کارپال کمک کند.
چه افرادی میتوانند متقاضی درمان با تزریق کورتون باشند؟
اگر درد به علت التهاب مفصل به وجود آمده باشد شما میتوانید از مزایای تزریق کورتون بهره مند شوید. تزریق کورتون در مفصل برای افراد پیشنهاد میشود که به سایر روشهای درمانی مراقبتی از قبیل مصرف داروی ضد التهاب خوراکی، استراحت و فیزیوتراپی پاسخ مثبت نداده باشند. تزریق کورتون با استفاده از اشعه ایکس انجام میشود تا فرآیند تزریق به طور صحیح به اتمام برسد. تزریق کورتون در افرادی که عفونت دارند، باردار هستند یا سابقه مشکلات خونریزی دهنده را دارند نباید انجام شود. تزریق کورتون در افرادی که دیابت دارند کمی سطح قند خون را بالا میبرد. تزریق این دارو در افرادی که دچار آب سیاه هستند ممکن است به طور موقت باعث بالا رفتن فشار خون یا فشار درون چشم شود به همین دلیل باید قبل از تزریق، بیمار به خوبی ارزیابی شود.
قبل از تزریق کورتون چه باید کرد؟
پزشکی که مسئول انجام تزریق کورتیزون است، ابتدا سابقه پزشکی شما را بررسی میکند و درخواست انجام عکسبرداری را ممکن است برای تعیین بهترین نقطه برای تزریق کورتیزون ارائه دهد. پزشک ممکن است سوالات متعددی از شما بپرسد، بنابراین بهتر است کاملاً آماده پاسخ به این سوالات باشید.
اشخاصی که از داروهای رقیق کننده خون یا آسپرین استفاده میکنند، باید چند روز قبل از تزریق از مصرف آنها خودداری کنند. اگر شما هر گونه داروی دیگری مصرف میکنید، حتماً به پزشک خود در این زمینه اطلاع دهید.
عموماً تزریق کورتیزون به صورت سرپایی انجام میشود و شما نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارید. با این حال، در صورتی که شما تحت درمان تزریق کورتیزون قرار میگیرید، بهتر است یک همراه با خود به محل تزریق ببرید تا پس از انجام تزریق، شما را به خانه ببرد.
در هنگام تزریق کورتون چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
هنگامی که قرار است تزریق کورتون انجام شود پزشک از شما میخواهد که فرم مخصوص رضایت نامه را امضا کنید و مجدداً از شما درباره داروهایی که در حال حاضر مصرف میکنید و آلرژی به هر نوع دارویی سوال خواهد پرسید. فرایند تزریق حدود ۱۵ تا ۴۵ دقیقه طول میکشد و پس از آن شما به کمی استراحت نیاز خواهید داشت.
- پزشک از شما میخواهد که برای تزریق کورتون روی میز مخصوص اشعه ایکس دراز بکشید سپس داروی بی حسی موضعی را برای بی حس کردن قسمتی که قرار است تحت درمان قرار بگیرد تزریق میکند تا در طول درمان درد بسیار کمی را احساس کنید. در هنگام تزریق کورتون شما بیهوش نیستید و پزشک از شما میخواهد که به سوالات او پاسخ بدهید. تنها دارویی که برای تزریق کورتون تجویز میشود یک داروی آرام بخش با دوز پایین مانند والیوم است.
- پزشک به کمک اشعه ایکس سوزن را از طریق پوست به سمت قسمتی که درد در آنجا احساس میشود ارسال میکند. اشعه ایکس به پزشک اجازه میدهد بتواند از مسیر صحیح سوزن به موضع مورد نظر اطمینان حاصل کند. ممکن است پزشک بخواهد برای اطمینان بیشتر از ماده حاجب استفاده کند. ممکن است در هنگام تزریق شما کمی احساس ناراحتی کنید اما معمولاً احساس فشار بیشتر از درد خواهد بود.
- پس از آنکه سوزن به طور صحیح در موضع مورد نظر قرار گرفت داروی بی حس کننده و کورتون به درون کپسول مفصل تزریق میشود سپس سرنگ از بدن بیمار خارج میشود. بر اساس موقعیت درد ممکن است تزریق کورتون در یک یا چند مفصل انجام شود.
پس از تزریق کورتون چه باید کرد؟
بیشتر بیماران پس از تزریق کورتیکوستروئیدها (کورتیزون) قادر به راه رفتن میباشند. پس از تزریق، پزشک در مدت کوتاهی بیمار را تحت نظر قرار میدهد و سپس بیمار میتواند مطب پزشک را ترک کند. با این حال، باید یک همراه برای بیمار در نزدیکی باشد تا او را به خانه بازگرداند. بیشتر بیماران میتوانند یک روز پس از تزریق کورتیزون، به فعالیتهای روزانه خود بازگردند. درد اطراف محل تزریق میتواند با استفاده از یخ و مصرف داروهای ضد درد کاهش یابد. پزشک ممکن است از شما بخواهد که در مدت حدود دو هفته پس از تزریق، سطح درد خود را یادداشت کنید. قبل از شروع اثر کورتیزون، باید به میزان درد خود توجه کنید. البته ممکن است پس از تزریق کورتیزون و تمام شدن اثر بیحسی موضعی، درد در منطقه تحت درمان افزایش یابد.
نتایج حاصل از تزریق کورتون به چه صورت خواهد بود؟
در صورتی که منبع درد به مفصلی که تحت درمان قرار گرفته است ارتباط داشته باشد شما میتوانید ۲ تا ۷ روز پس از تزریق شاهد کاهش درد خود باشید. تزریق کورتون میتواند از چند روز تا چند ماه به بهبود درد کمک کند و شما میتوانید در برنامه فیزیوتراپی شرکت کنید. در صورتی که تزریق کورتون به تسکین درد شما کمک کرده باشد و پس از مدتی درد مجددا عود کرده باشد میتوانید برای تزریق مجدد به پزشک مراجعه کنید اما در صورتی که سطح درد شما کاهش پیدا نکرده باشد میتوانید از سایر روشهای درمانی موجود بهره بگیرید.
عوارض جانبی و خطرات تزریق کورتون چیست؟
- بروز درد و التهاب بافت اطراف محل تزریق یکی از شایعترین عوارض جانبی تزریق کورتون است که از این وضعیت تحت عنوان شعله ور شدگی پس از تزریق یا شعله ور شدگی کورتون یاد میشود و ممکن است تا چند روز طول بکشد.
- معمولاً افرادی که رنگ پوست آنها تیره است از تغییر رنگ پوست اطراف محل تزریق شکایت دارند.
- احتمال آسیب دیدگی عصب به علت تزریق استروئید وجود دارد.
- همچنین ریسک بروز عفونت به علت تزریق کورتون در محل مورد نظر مطرح است. عفونت مفصل یک اختلال جدی است و میتواند باعث آسیب دیدگی دائمی مفصل شود.
- تزریق کورتون میتواند باعث ضعیف شدن تاندون شود و گاهی اوقات پارگی آنها را به دنبال دارد. تزریق مکرر کورتون میتواند باعث آسیب دیدگی غضروف مفصل شود و ریسک نازک شدن استخوان اطراف و پوکی موضعی استخوان را به وجود بیاورد به همین دلیل محدودیتهایی در خصوص تعداد دفعات و زمان تزریق کورتون در یک موضع وجود دارد که باید به آنها توجه کرد.
در موارد زیر باید هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید:
- در صورتی که پس از تزریق کورتون درد بیش از ۴۸ ساعت طول کشید.
- در صورتی که پس از تزریق دارو، درد بیش از دو روز ادامه یافت.
- در صورتی که موضع مورد نظر، گرم، قرمز یا متورم شده باشد.
- در صورتی که پس از تزریق تب کرده باشید.
سوالات متداول درباره تزریق کورتون
آیا تزریق کورتون با احساس درد همراه است؟
فرآیند تزریق کورتون میتواند کمی دردناک باشد به همین دلیل پزشک قبل از شروع تزریق ممکن است از بی حسی موضعی برای بی حس کردن پوست استفاده کند.
آیا باید پس از تزریق کورتون سطح فعالیتهای جسمانی محدود شود؟
پس از تزریق کورتون باید موضعی که تحت درمان قرار گرفته است به مدت ۲۴ ساعت استراحت کند و تا چند روز از انجام فعالیت جسمانی شدید و سنگین خودداری کنید.
چگونه تزریق کورتون باعث کاهش درد میشود؟
کورتیزون یک هورمون ساخته شده توسط انسان است و به طور طبیعی توسط غدد فوق کلیه ترشح میشود. این هورمونها به طور معمول توسط دو غده کوچک در بالای کلیهها ترشح میشوند. با تزریق کورتیزون به مفصل یا عضله، درد و التهاب در نقاط اطراف کاهش مییابد. این تزریق به رفع درد و سفتی کمک میکند.
اگر کورتیزون به خون تزریق شود، میتواند التهاب در سراسر بدن را کنترل کند، اما به طور همزمان قدرت سیستم ایمنی را کاهش میدهد. سیستم ایمنی وظیفه حفاظت از بدن در برابر عفونت و بیماریهای مختلف را برعهده دارد. تزریق کورتیزون میتواند در بهبود برخی از بیماریهای خود ایمنی مانند ام اس (اسکلروز چندگانه) که ناشی از عدم صحیح عملکرد سیستم ایمنی بدن است، مفید باشد.