شانه، مجموعهای از چندین مفصل است که با استفاده از تاندونها و عضلات به یکدیگر متصل شدهاند و به دستاورد دامنه حرکت بازوی فرد کمک میکنند. به عنوان مثال، فرد میتواند کمر خود را لمس کند. حرکت و تحرک شانه همراه با موارد متعددی است و میتواند منجر به مشکلات متعددی در خصوص ناپایداری و آسیب دیدگی بافت نرم و ساختارهای استخوانی شانه شود، که باعث درد و ناراحتی میشود. درد ممکن است در برخی افراد فقط در زمان تکان دادن شانه ایجاد شود و یا به صورت مزمن باشد. در صورتی که درد به صورت مداوم و به مدت طولانی ادامه یابد، فرد نیاز به درمان و مراقبتهای پزشکی خواهد داشت.
فصل شانه، پر تحرکترین مفصل در بدن انسان است. مجموعهای از چهار عضله و تاندونهای آنها، که روتاتور کاف نامیده میشوند، به حرکت شانه کمک میکنند. تورم، آسیب دیدگی یا تغییرات استخوانی اطراف روتاتور کاف میتواند منجر به درد شانه شود. بیمار هنگام قرار دادن دست خود روی سر یا تکان دادن آن به سمت جلو یا عقب درد زیادی را تحمل میکند.
برای درمان درد این عضو مهم از بدن، بهتر است هر چه زودتر به پزشک متخصص مراجعه کرده و مراحل تشخیص و درمان بیماری را پشت سر بگذارید. دکتر غفرانی دارای مدرک فوق تخصص در زمینه درد آماده ارائه مشاورههای لازم در این زمینه به شما میباشد. برای رزرو وقت ملاقات میتوانید با شمارههای 02188866619 - 02188866629 - 092188866632 تماس حاصل فرمایید.همچنین میتوانید به آیدی تلگرام doctorghofrani@ مراجعه کنید.
آناتومی شانه
شانه تشکیل شده است از سه استخوان شناخته شده که عبارتند از: استخوان بازو یا هومروس در بالایی، استخوان کتف یا اسکاپولا در میان و استخوان ترقوه یا کلاویکل در قسمت بالایی. سر استخوان بازو درون کاسه صفحه شانه قرار میگیرد. این کاسه که به آن گلنوئید نیز گفته میشود، متشکل از مجموعهای از عضلات و تاندونها است که بازو را در صفحه شانه ثابت نگه میدارند. این بافتها که به آنها روتاتور کاف نیز میگویند، سر استخوان بازو را پوشش میدهند و آن را به صفحه شانه متصل میکنند.
علت درد کتف و شانه
مشکلات شانه به چهار گروه اصلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
- التهاب تاندون شانه (بورسیت یا تاندونیت) یا پارگی تاندون شانه
- ناپایداری شانه
- آرتروز شانه
- شکستگی استخوان
موارد دیگری نیز در ایجاد درد شانه نقش دارند اما شیوع کمتری دارند این موارد عبارتند از: تومورها، عفونت و مشکلات مربوط به عصب. شرح تعدادی از رایجترین دلایل درد شانه عبارت است از:
بورس به کیسههای کوچکی گفته میشود که پر از مایع هستند و درون مفاصل بدن از قبیل مفصل شانه قرار دارند. بورسها به عنوان بالشتک بین استخوان و بافتهای نرم عمل میکنند و در کاهش اصطکاک بین عضلات و استخوان نقش مهمی ایفا میکنند. گاهی اوقات استفاده بیش از حد از شانه باعث التهاب و تورم بورس بین روتاتور کاف و صفحه شانه که تحت عنوان آکرومیون شناخته میشود، خواهد شد و به عارضهای که بورسیت ساب آکرومیون نام دارد میانجامد. بورسیت معمولا در ارتباط با تاندونیت روتاتور کاف ایجاد میشود و تعداد زیادی از بافتهای شانه ملتهب و دردناک میشوند. بسیاری از فعالیتهای روزانه مانند شانه کردن موها، لباس پوشیدن و مواردی از این قبیل بسیار دشوار خواهد بود.
تاندون یک بافت طناب مانند است که عضله را به استخوان متصل میکند. در اکثر موارد، تاندونیت به علت فرسودگی تاندون رخ میدهد و با گذر زمان بدتر میشود. به طور کلی تاندونیت به دو گروه تقسیم میشود:
- تاندونیت مزمن: پرتاب بیش از حد توپ یا سایر فعالیتهایی که مستلزم قرار دادن دست روی سر است منجر به تاندونیت مزمن میشود.
- تاندونیت حاد: بیماریهای تحلیل برنده مانند آرتریت یا پارگی مکرر تاندون به علت بالا رفتن سن میتواند منجر به تاندونیت حاد شود.
چهار تاندون روتاتورکاف و یکی از تاندونهای عضله دو سر بیشتر درگیر میشوند. روتاتور کاف از چهار عضله کوچک و چند تاندون تشکیل شده است که قسمت سر استخوان بالایی بازو را میپوشانند و آن را درون حفره شانه قرار میدهند. روتاتور کاف به حفظ دامنه حرکات و پایداری شانه کمک میکند.
آسیب دیدگی حاد یا تغییرات تحلیل برنده تاندون که به علت بالا رفتن سن ایجاد میشود، آسیب دیدگی ناگهانی و استفاده بیش از حد از بازو پارگی تاندون خواهد شد. این پارگیها میتوانند جزئی باشند یا به طور کامل تاندون را به دو قسمت جدا کنند. در اکثر موارد که پارگی کامل ایجاد میشود، تاندون از هر آنچه به آن متصل شده است جدا میشود. آسیب دیدگی روتاتور کاف و تاندون عضله دو سر بازویی از شایع ترین آسیب دیدگیهای شانه محسوب میشوند.
گیر افتادگی شانه زمانی رخ میدهد که هنگام تکان دادن دست قسمت فوقانی صفحه شانه (آکرومیون) به بافتهای نرم زیرین فشار وارد کند. هنگامی که فرد بازوی خود را تکان میدهد، آکرومیون در بورس و تاندونهای روتاتور کاف دچار اصطکاک یا گیر افتادگی میشود. این امر میتواند به عارضه بورسیت و تاندونیت بیانجامد و باعث ایجاد درد و محدود شدن دامنه حرکات فرد شود. گیر افتادگی شدید شانه با گذر زمان منجر به پارگی روتاتور کاف میشود.
ناپایداری شانه زمانی رخ میدهد که قسمت سر استخوان فوقانی بازو از حفره شانه خارج شود. این عارضه میتواند در پی آسیب دیدگی ناگهانی یا استفاده بیش از حد بازو رخ دهد. در رفتگی شانه خارج شود. میتواند به صورت جزئی رخ دهد و قسمت توپ استخوان فوقانی بازو از درون حفره شانه خارج شود. به این عارضه در رفتگی جزئی گفته میشود. در رفتگی کامل بدین معناست که قسمت توپی استخوانی به طور کامل از درون کاسه خارج شود. هنگامی که رباطها، تاندونها،و عضلات اطراف شانه شل شده یا دچار پارگی میشوند، شانه به طور مکرر دچار در رفتگی میشود. در رفتگی مکرر شانه که به صورت جزئی یا کامل رخ میدهد، هنگام تکان دادن دست باعث ایجاد درد و ناپایداری شانه میشود. در رفتگی مکرر شانه میتواند ریسک آرتریت مفصل شانه را افزایش دهد.
درد شانه میتواند در پی آرتریت ایجاد شود. آرتریت انواع مختلفی دارد. شایعترین نوع آرتریت شانه، استئوآرتریت نام دارد که تحت عنوان آرتریت تحلیل برنده نیز شناخته میشود. علائم آرتیت از قبیل تورم، درد و سفتی در دوران میانسالی آغاز میشود. استئوآرتریت به تدریج پیشرفت میکند و درد ناشی از آن با گذر زمان بدتر میشود. آسیبهای ناشی از فعالیت جسمانی و پارگی و فرسودگی مزمن میتواند منجر به استئوآرتریت شود. پارگی روتاتور کاف، عفونت و التهاب مفصل در زمره سایر دلایل ابتلا به آرتریت قرار دارند. معمولا بیماران به منظور کاهش درد ناشی از آرتریت از تکان دادن شانه خودداری میکنند. این امر گاهی اوقات منجر به سفتی و خشکی بافتهای نرم مفاصل میشود و در نتیجه باعث محدود شدن دامنه حرکات بازو خواهد شد.
گاهی اوقات استخوانها دچار شکستگی میشوند. در شکستگی شانه معمولا استخوان ترقوه، استخوان کتف و استخوان قسمت فوقانی بازو و دچار شکستگی میشوند. معمولا شکستگی شانه در افراد مسن به علت سقوط از ارتفاع و در افراد جوان به علت ضربههای پر قدرت مانند تصادف با موتور یا ضربههای ناشی از فعالیتهای ورزشی، رخ میدهد. معمولا شکستگی شانه باعث ایجاد درد، تورم، و کبودی میشود.
علائم درد شانه
در بخش زیر به برخی از علائم درد شانه اشاره میکنیم.
- درد شانه: درد و سوزش مفصل شانه میتواند موقت یا دائمی باشد. ممکن است درد به گردن، قسمت جلو، پشت و عمق مفاصل نیز سرایت کند.
- درد قسمت جلوی شانه: درد قسمت جلوی شانه میتواند مزمن یا حاد باشد.
- شروع تدریجی درد شانه: درد مزمن شانه که به تدریج شروع میشود میتواند علل مختلفی داشته باشد. معمولا بیمار نمیتواند به طور دقیق بگوید درد چه موقع شروع میشود.
- انتشار درد شانه: درد شانه میتواند به بازو و گردن نیز سرایت کند و این اعضا را نیز درگیر نماید.
- درد شانه در وضعیت 60 درجه: هنگامی که بیمار دستش را کنار بدن یا بالای سر قرار میدهد، درد شانه بدتر میشود. در مواردی که بیمار به سندروم کلستاز مبتلا باشد، قرار دادن دستها در زاویه 60 تا 120 درجه باعث تشدید درد و انتشار آن به سایر قسمتها میشود.
- درد استخوان کتف: درد به استخوان کتف یا اسکاپولاسرایت میکند.
- بد شکلی شانه: بد شکلی شانه میتواند به صورت یک توده برجسته قابل مشاهده در قسمت فوقانی شانه، مفصل آکرومیوکلاویکولار، یا سایر مفاصل شانه ایجاد شود.
- ناپایداری شانه: ناپایداری مفصل شانه، در رفتگی یا احساس بیرون زدگی شانه میتواند به علت ضعیف شدن یا آسیب دیدگی روتاتور کاف ایجاد شود.
- درد مفصل شانه: درد به صورت عمقی در مفاصل شانه احساس میشود که بیمار نمیتواند به طور دقیق به محل درد اشاره کند. درد میتواند مزمن یا حاد باشد.
- درد شانه در هنگام شب: گاهی اوقات درد شانه در ساعات شب شروع میشود یا هنگام خوابیدن و دراز کشیدن بدتر میشود. در هنگام استراحت، عضلات شل میشوند و در صورتی که رباط یا غضروف آسیب دیده باشد، بیمار درد زیادی را احساس میکند.
- درد شانه هنگام بالا بردن دست روی سر: استفاده از دستها هنگام بالا بردن آنها روی سر برای انجام دادن برخی فعالیتهای جسمانی مانند شنا و بدمینتون میتواند باعث درد مزمن یا حاد شانه شود.
- خشکی شانه: خشکی شانه یا محدود شدن دامنه حرکات مفصل شانه میتواند باعث ایجاد درد ثابت شود.
- تورم شانه: تورم شانه و تورم مفاصل اطراف شانه میتواند در پی ضربه و صدمه درونی ایجاد شود.
- شروع ناگهانی درد شانه: درد شانه که به صورت ناگهانی یا درد حاد شانه بروز میکند معمولا به علت زمین خوردن یا پریدن از ارتفاع ایجاد میشود.
- درد قسمت فوقانی شانه: درد قسمت فوقانی شانه به علت ضرب دیدن عضله ذوزنقهای یا عضله دلتوئید ایجاد میشود.
تشخیص درد شانه توسط پزشک
در صورتی که آسیب دیدگی شانه باعث درد شدیدی شود، لازم است بیمار به سرعت به پزشک مراجعه کند. اگر درد به این میزان شدید نیست، بهتر است بیمار چند روزی در منزل استراحت کند. با این حال، اگر با وجود استراحت در منزل، درد بهبود نیابد، بهتر است بیمار به زودی به پزشک مراجعه کند. پزشک با بررسی بیمار و ارزیابی علت درد شانه و گردن، بهترین روش درمانی را انتخاب خواهد کرد.مراحل تشخیص بیماری عبارتند از:
اولین مرحله در ارزیابی بیماری، بررسی شرح حال کامل بیمار است. پزشک برای ارزیابی سلامت عمومی بیمار و دلایل احتمالی از بیمار در خصوص علت و زمان شروع درد، سابقه درد شانه در گذشته و نحوه درمان آن، و مواردی از قبیل سوال میپرسد. از آنجایی که در اکثر موارد، انجام دادن برخی از فعالیتهای خاص باعث تشدید در شانه میشود و برخی دیگر به تسکین درد آن کمک میکنند، بررسی سابقه پزشکی بیمار یک ابزار ارزشمند برای یافتن علت درد است.
برای تشخیص علت درد شانه باید به طور جامع و کامل به ارزیابی بیمار پرداخت. پزشک به بررسی ناهنجاریهای جسمانی، تورم، پزشکی یا ضعف عضلات، نقاط حساس میپردازد. پزشک به ارزیابی دامنه حرکات بیمار و میزان توانایی او میپردازد.
پزشک برای تشخیص علت درد و سایر مشکلات، آزمایشات ویژهای را درخواست میدهد.
- اشعه ایکس: تصاویر مختلفی را از آسیب دیدگی استخوان مفصل شانه ارائه میکند.
- التراسوند و ام آر آی: تصاویر بهتری را از بافتهای نرم بدن تهیه میکند و به پزشک برای تشخیص آسیب دیدگی رباط و تاندونهای اطراف مفصل شانه کمک میکند.
- سی تی اسکن: در این روش از اشعه ایکس و مقطع نگاری رایانهای برای تولید تصاویر بسیار دقیق از استخوانهای ناحیه شانه استفاده میشود.
- تستهای الکتریکی: پزشک برای ارزیابی عملکرد عصب، انجام برخی تستها ماند الکترومیوگرام را درخواست میکند.
- آرتروگرام: در این روش برای مشاهده بهتر مفصل و عضلات تاندونهای اطراف آن، ماده حاجب به درون شانه تزریق میشود و به کمک اشعه ایکس تصاویر دقیقی ارائه میگردد.
- آرتروسکوپی: در این روش، پزشک به کمک دوربین مخصوص به بررسی قسمتهای داخلی مفصل میپردازد. آرتروسکوپی میتواند آسیبهای بافت نرم که در معاینه جسمانی، اشعه ایکس و سایر روشها تشخیص داده نمیشود، را نشان دهد. آرتروسکوپی به یافتن علت درد و رفع مشکل بیمار نیز کمک میکند.
درمان درد شانه
روشهای مختلف درمانی برای رفع درد شانه و گردن موجود هستند که عبارتند از:
تغییر فعالیت جسمانی
معمولا درمان درد شانه شامل استراحت، تغییر دادن فعالیتهای ورزشی، و فیزیوتراپی برای بهبود قدرت و انعطاف پذیری شانه است. اجتناب از انجام فعالیتهای جسمانی سنگین و فعالیتهایی که با حرکات شانه همراه است میتواند از درد شانه جلوگیری کند.
درمانهای خانگی درد کتف و شانه
انواع روشهای خانگی برای درمان درد کتف به شرح زیر است:
قرار دادن کمپرس سر روی نقاط دردناک میتواند تا حد زیادی به تسکین درد شانه کمک کند. کمپرس سرد باعث بی حس شدن موضع و کاهش درد و التهاب میشود.
- بدین منظور باید یک قطعه یخ را درون کیسه پلاستیکی قرار داده و آن را درون یک حوله نازک بپیچید.
- به مدت 10 تا 15 دقیقه آن را روی موضع قرار دهید.
- حدود یک هفته هر روز این کار را تکرار کنید. میتوانید یک حوله را درون آب سرد قرار دهید و آن را روی شانه خود بگذارید.
- از قرار دادن یخ به صورت مستقیم پوست خودداری کنید زیرا باعث سوختگی پوست میشود.
کمپرس گرم نیز مانند کمپرس سرد میتواند به بهبود درد، تورم، و التهاب شانه کمک کند. بهتر است 48 ساعت پس از ضربه دیدن شانه از کمپرس گرم استفاده شود. کمپرس گرم به تسکین درد و رفع فشار از عضلات شانه کمک میکند.
- یک کیسه آب گرم را پر آب داغ کنید و به مدت 10 تا 15 دقیقه آن را روی شانه دردناک خود قرار دهید و سعی کنید دراز بکشید. در طول روز چند بار این کار را تکرار کنید تا درد به طور کامل تسکین یابد.
- همچنین میتوانید به مدت 10 تا 15 دقیقه زیر دوش آب گرم بایستید تا آب گرم به شانه شما برخورد کند. سعی کنید به صورت ثابت زیر آب گرم بایستید. میتوانید روزانه دو بار از دوش گرم بهره بگیرید.
نمک سولفات دومنیزی از سولفات منیزیوم تشکیل شده است که به کاهش درد شانه کمک میکند. دوش نمک میتواند به بهبود جریان خون و شل شدن عضلات شانه و رفع فشار از بدن کمک کند.
- وان حمام را با آب گرم یا آب داغ قابل تحمل پر کنید.
- دو فنجان نمک سولفات دومنیزی را به آب اضافه کنید و کاملا هم بزنید.
- به مدت 20 تا 25 دقیقه درون وان دراز بکشید.
- میتوانید هفتهای سه بار از این حمام استفاده کنید.
ماساژ یکی دیگر از روشهای سودمند برای کاهش درد شانه است. ماساژ شانه به شل شدن عضلات و رفع فشار کمک میکند. به علاوه، ماساژ درمانی باعث بهبود گردش خون و کاهش تورم و سفتی میشود. بنابراین بهتر است از کسی بخواهید به آرامی شانههای شما را ماساژ دهد. میتوانید برای ماساژ از روغن زیتون، نارگیل، روغن کنجد، یا روغن خردل استفاده کنید.
- کمی روغن را گرم کنید و آن را روی شانه بریزید.
- به آرامی عضلات شانه را ماساژ دهید و با وارد کردن کمی فشار به تسکین درد و بهبود جریان خون کمک کنید.
- حدود ده دقیقه به ماساژ دادن شانه ادامه دهید سپس برای کسب نتایج بهتر یک حوله گرم را روی موضع قرار دهید.
- میتوانید تا زمانی که درد تسکین مییابد روزانه چند بار از ماساژ درمانی استفاده کنید.
از ماساژ دادن نقطه آسیب دیده خودداری کنید زیرا باعث ایجاد درد میشود.
زرد چوبه یک راه حل مناسب برای تسکین درد شانه است. ماده زرد رنگ زرد چوبه حاوی آنتی اکسیدان و خواص ضد التهابی است که به کاهش تورم و درد کمک میکند.
- با ترکیب کردن دو قاشق غذاخوری پودر زرد چوبه و یک یا دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل یک مخلوط چسبناک تهیه کنید. این مخلوط را روی عضلات دردناک بمالید و اجازه دهید خشک دهید. سپس آن را با آب گرم بشوئید و پوست را تمیز کنید. تا زمانی که درد به طور کامل تسکین مییابد، روزی دو بار این کار را تکرار کنید.
- یک قاشق غذاخوری پودر زرد چوبه را به یک فنجان شیر اضافه کنید و بجوشانید. سپس مقداری عسل به آن اضافه کنید و روزی دو بار از آن بنوشید تا درد به طور کامل بهبود یابد.
- میتوانید روزی سه بار یک کپسول که حاوی 250 تا 500 میلی گرم پودر زرد چوبه است را مصرف کنید. برای اطمینان از دز مصرفی دقیق دارو بهتر است با پزشک مشورت کنید.
اگر از داروهای رقیق کننده خون اضافه میکنید از مصرف بیش از حد زردچوبه خودداری کنید.
اسپلینت محافظ
اگر از اسپلینت استفاده میکنید باید آن را کاملا خشک نگه دارید و سعی کنید تا حد امکان قسمتهای سالم بدن خود را تکان دهید تا عضلات شما قدرت خود را حفظ کنند. پزشک اطلاعات لازم در خصوص نحوه استفاده و مراقبت از اسپلینت را در اختیار شما قرار میدهد.
داروها
پزشک برای کاهش درد و التهاب دارو تجویز میکند. اگر پزشک برای تسکین درد دارو تجویز کند، باید آن را طبق دستور مصرف نمائید. گاهی اوقات پزشک تزریق داروهای بی حس کننده یا استروئیدی را برای تسکین درد تجویز میکند.
داروهایی که میتوانید بدون تجویز پزشک تهیه کنید
تعدادی از داروهایی که میتوانید برای رفع درد سر شانه بدون تجویز پزشک استفاده عبارتند از:
استامینوفن مانند تیلنون، داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی ( NSAIDs )، ایبوپروفن مانند ادویل یا موترین، ناپروکسن مانند ناپروسین، آسپرین ( یک داروی غیر استروئیدی ضد التهابی است ) مانند بایر و بافرین.
ورزش برای درد ناحیه شانه
ورزش درمانی یکی از راههای درمان غیر دارویی برای رفع درد شانه محسوب میشود. چند مورد از حرکتهای ورزشی موثر در این زمینه عبارتند از:
قرار دادن شانه در حالت Y
قرار گرفتن در حالت Y باعث تقویت عضلات شانه، حفظ استقامت بالا تنه، و بهبود دامنه حرکات شانه میشود. این تمرین میتواند به تسکین درد و پیشگیری از خشکی و سفتی شانه در آینده کمک کند. برای انجام این تمرین به پشت دراز بکشید و بازوهای خود را در دو طرف بدن قرار دهید زانوهای تان را خم کنید و کف پای خوب را روی زمین قرار دهید. عضلات شکم خود را منقبض کنید و به آرامی دستهای خود را روی سر خود ببرید و سعی کنید در حالت Y قرار بگیرید. سعی کنید آرنج و کمر خود را صاف نگه دارید. تا جایی که میتوانید بازوهای خود را بکشید تا انگشت اشاره شما به زمین برخورد کند. حدود 30 ثانیه در این حالت باقی بمانید، سپس به نقطه شروع برگردید و سعی کنید سه بار این تمرین را ادامه دهید.
حرکات چرخشی شانه
افرادی که با مشکل خشکی و درد شانه مواجه هستند، ممکن است با شروع به انجام حرکات چرخشی شانه تلاش کنند. این تمرین ورزشی باعث میشود عضلات شانه فعال شده و فشاری که بر شانه و قسمت بالایی کمر وارد میشود، کاهش یابد. برای انجام این تمرین، شما باید ایستاده و پاهای خود را به عرض شانه باز کنید. کمر خود را مستقیم نگه دارید و عضلات شکم خود را فشار دهید و سعی کنید شانههای خود را به سمت بالا و سپس به سمت پایین بچرخانید. همچنین، این تمرین را در جهت مخالف نیز انجام داده و به سمت پایین و سپس به سمت بالا چرخش دهید.
تمرین کششی برای شانه یخ زده
التهاب باعث درد کاهش دامنه حرکات شانه میشود و به طور کلی از میزان حرکات بازو میکاهد. چسبندگی کپسول مفصلی شانه که تحت عنوان شانه یخ زده نیز شناخته میشود، عارضهای است که باعث اختلال در انجام فعالیتهای روزمره، قرار دادن دست روی کمر و روی سر میشود. تمرینات کششی از قبیل کشیدن حوله از جمله اقدامات درمانی برای بهبود عارضه شانه یخ زده است. برای انجام این تمرین باید حوله را شبیه حالتی که قصد خشک کردن کمر خود را دارید، نگه دارید. سعی کنید حوله را با دست راست خود نگه دارید. دست راست خود را روی سر قرار دهید تا حوله از بدن شما آویزان شود، و انتهای حوله را با دست چپ خود را شل کنید. بازوی راست خود را به سمت سقف بکشید و بازوی چپ را به سمت پشت سر خود بکشید. در مرحله بعد بازوهای خود را پائین بیاورید سپس این حرکت را با بازوی مخالف انجام دهید.
خم کردن شانه، کشش شانه و حرکت شانه به سمت داخل
تمرینات کششی شانه بهبود سفتی عضلات، افزایش انعطافپذیری و تقویت قدرت شانه کمک میکنند. تمریناتی که شامل خم کردن، کشش و حرکت شانه به سمت داخل هستند، به عضلات اطراف شانه تمرکز میکنند. برای انجام این تمرین، در آستانهای ایستاده و پاهایتان را به عرض شانه باز کنید. بازوی چپ را در مقابل سینه قرار داده و به سمت شانه راست ببرید. در حالی که انگشت اشاره خود را به سمت پایین میکشید، دست چپ را روی چارچوب سمت راست و موازی با شانه قرار دهید. سپس تنه خود را به سمت چپ بچرخانید تا کشش کامل شانه چپ را احساس کنید. سپس این تمرین را با نشانه مخالف انجام دهید.