کمردرد میتواند تجربهای ناامیدکننده و گاهی ترسناک باشد. غالباً کمر درد به دلیل کشش یا آسیب دیدگی عضلات ایجاد میشود، گاهی اوقات میتواند ناشی از یک دیسک تحلیل رفته باشد که به عصب فشار وارد میکند و در سایر موارد، کمر درد ناشی از التهاب است.
درد التهابی کمر غالباً در اطراف کمر یا کمر اتفاق میافتد اما واقعاً میتواند در هرجای ستون فقرات که مفصل بزرگی دارد، ظاهر شود. از آنجا که التهاب ستون فقرات غالباً نوعی آرتروز است، معمولاً شامل تورم و حساسیت یک یا چند مفصل شما است.
کمردرد التهابی میتواند تأثیر منفی زیادی بر زندگی افراد مبتلا به آن داشته باشد و میتواند تفاوتی بین کیفیت زندگی بالا و پایین ایجاد کند. انجام فعالیتهای روزمره از نشستن ساده تا بلند کردن اشیا با درد کمر التهابی بسیار دشوار میشود.
بیمارانی که با التهاب ستون فقرات مبتلا هستند، برای ارزیابی و مشاوره تخصصی باید به بخش روماتولوژی محلی خود مراجعه کنند. پس از تأیید تشخیص، اولویت اصلی حفظ عملکرد ستون فقرات است و برای این منظور، انجام ورزش درمانی روزانه با همکاری یک فیزیوتراپیست حرفهای بسیار مهم است.
برای اطلاعات بیشتر درباره علت، علائم و درمان کمر درد التهابی ادامه مطلب را بخوانید.
چه عواملی باعث کمردرد التهابی میشود؟
درد التهابی کمر ناشی از پاسخ التهابی در بدن است، جایی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به مفاصل واقع در ستون فقرات حمله میکند. چنین دردی به طور معمول با اسپوندیلیت آنکیلوزان همراه است که نوعی آرتروز است که مفاصل ستون فقرات را تحت تأثیر قرار میدهد، اما همچنین میتواند با انواع دیگر آرتروز همراه باشد. این درد همچنین ممکن است پس از پاسخ التهابی حاد به دنبال آسیب یا عفونت ایجاد شود.
علائم نشان دهنده کمردرد التهابی
تعدادی از علائم نشان دهنده کمردرد التهابی:
- کمر درد قبل از 40 سالگی شروع میشود.
- کمر درد بیش از سه ماه طول میکشد.
- کمر درد آنقدر بد است که شما را از یک خواب آرام بیدار کند.
- کمردرد در اواخر شب یا اوایل صبح بدتر است.
- هنگام بیدار شدن احساس سفتی میکنید.
- کمر درد با ورزش و حرکت کاهش مییابد.
- کمردرد توسط داروهای التهابی غیر استروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن بهتر ميشود.
یکی دیگر از علائم احتمالی درد التهابی کمر درد یا حساسیت به لمس در ناحیه پایین ستون فقرات شما با لگن (مفصل ساکروایلیاک) است. ممکن است این درد را به تناوب بین باسن تجربه کنید. اگر درد از آنجا به سایر نقاط بدن گسترش یابد، این ممکن است نشانه درد التهابی کمر باشد.
کمردرد التهابی چگونه تشخیص یا ارزیابی میشود؟
اگر دچار کمردرد مزمن هستید، باید با پزشک خانواده، پرستار یا پزشک عمومی صحبت کنید. پزشک شما به احتمال زیاد سابقه پزشکی شما را گرفته و معاینه فیزیکی انجام میدهد. بنابراین مهم است که شما به سوالات مربوط به علائم خود با دقت پاسخ دهید. همچنین ممکن است پزشک شما را به یک روماتولوژیست ارجاع دهد. روماتولوژیست یک پزشک متخصص طب داخلی است که در تشخیص و درمان بیماریهای التهابی استخوانها، عضلات و مفاصل تخصص دارد.
بسته به سابقه پزشکی و نتایج معاینه فیزیکی، پزشک یا روماتولوژیست ممکن است آزمایشهای اضافی مانند آزمایش خون یا تصویربرداری را تجویز کند. تصویربرداری ممکن است شامل اشعه ایکس، تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI)، سی تی اسکن، اسکن استخوان و سایر آزمایشات باشد. وجود نشانگر ژنتیکی HLA-B27 در آزمایش خون میتواند نشان دهد که کمردرد شما اسپوندیلیت آنکیلوزان است. تصویربرداری که التهاب در مفصل SI را نشان میدهد میتواند درد التهابی کمر را نشان دهد.
چه چیزی به کاهش و یا التهاب در ستون فقرات کمک میکند؟
غالباً درد التهابی کمر مزمن است اما با در نظر گرفتن برخی روشهای ساده و تسکین دهنده درد ،در سبک زندگی روزمره میتوانید به کاهش دردی کمک کنید.
داروها
بسیاری از افراد روزهایی که با کمردرد التهابی مبتلا هستند، در ابتدای روز از داروهای درمانی برای کنترل درد استفاده میکنند و پیروی از برنامهای منظم برای مصرف داروها، روش خوبی برای شروع روز با مقابله با درد التهابی است. اگر پزشک برای شما داروهایی تجویز کرده است، حتماً باید این داروها را مطابق با دستورات و دوزهای توصیه شده توسط پزشک مصرف کنید.
پزشک شما در ابتدا ممکن است داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) را برای کاهش درد و التهاب توصیه کند. NSAIDها نوعی داروهای ضد درد هستند که شامل استامینوفن، آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن میشوند و بدون نیاز به نسخه پزشک موجود هستند. پزشک ممکن است به شما توصیه کند که یک NSAID خاص را به مدت دو تا چهار هفته استفاده کنید. این بازه زمانی کافی است تا اثربخشی داروها ارزیابی شود. در صورت لزوم، میتوانید از این دسته داروها استفاده کنید. اما اگر NSAIDها تأثیر مطلوبی نداشتند، پزشک ممکن است داروهای بیولوژیکی مانند مهارکنندههای TNF را تجویز کند. این داروها با سرکوب پاسخ ایمنی فرد به منظور کاهش التهاب مرتبط با کمردرد کار میکنند.
فیزیوتراپی
پزشک یا متخصص روماتولوژی میتواند شما را به یک فیزیوتراپیست ارجاع دهد تا بتواند فیزیوتراپی و ورزشهای هدایت شده را به شما ارائه دهد. دلیل آن این است که کمردرد التهابی به خوبی به ورزش و حرکت واکنش نشان میدهد. فیزیوتراپیست به شما تمرینات کم برخورد را توصیه میکند. این تمرينات کمک میکنند تا از ایجاد تضاد در مناطق آسیب دیده جلوگیری شود. این امر به شما کمک میکند تا از بدتر شدن درد یا سفتی جلوگیری کنید. اگر سیگاری هستید، پزشک ممکن است به شما توصیه کند سیگار را ترک کنید. پزشک مراقبت شما همچنین ممکن است طب سوزنی یا استئوپاتی را برای برطرف شدن کمردرد شما توصیه کند. بیمارانی که از کمردرد رنج میبرند، بهبودی زیادی در اثر این روشهای درمانی نشان دادهاند.
ماساژ یکی دیگر از گزینههای فیزیوتراپیست است که به برخی از مبتلایان کمک میکند درد خود را تسکین دهند. دلیل تاثیر ماساژ در درمان کمردرد التهابی این است که این روش تعداد سیتوکینهای التهابی و پروتئینهای منبع التهاب را کاهش میدهد.
موقعیت خواب
به اندازه کافی بخوابید، زیرا خواب چیز دیگری است که به مبارزه با کمردرد التهابی کمک میکند. اگر کمردرد مانع از خوابیدن شما میشود، سعی کنید به پهلو بخوابید و یک بالش بین پاهایتان قرار دهید. با این حال، استراحت بیش از حد میتواند برای درد التهابی کمر مضر باشد.
رژیم غذایی
رعایت یک رژیم غذایی مناسب در طول روز نیز میتواند به کاهش کمردرد التهابی کمک کند. به خصوص سعی کنید از پختن غذاها با حرارت زیاد خودداری کنید. همچنین، برخی از ادویهها نیز وجود دارند که میتوانید از آنها برای کاهش التهاب استفاده کنید. ادویههایی مانند دارچین، زنجبیل، سیر، فلفل قرمز و زردچوبه همه ارتباطی با کاهش التهاب دارند. خواص این ادویهها در واقع به عملکرد ضد التهابی آنها مربوط است. به عنوان مثال، زنجبیل دارای ترکیباتی است که عملکرد آنها شبیه به بازدارندههای COX-2 است که برای درمان التهاب استفاده میشوند.
همچنین، نوع غذاهایی که مصرف میکنید نیز میتواند در مدیریت کمردرد التهابی تأثیرگذار باشد. مصرف زیاد گوشت قرمز ممکن است منجر به افزایش التهاب شود، بنابراین بهتر است مصرف آن را محدود کنید. دانههای آفتابگردان، روغن زیتون و آجیل حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند که به کاهش التهاب کمک میکنند. به عنوان مثال، دانههای آفتابگردان غنی از ویتامین E هستند که در مقابله با التهاب موثر هستند. همچنین، روغن زیتون به دلیل حضور ترکیبی به نام اولئوکانتال که خاصیت ضد التهابی دارد، به عنوان یک داروی کاهنده درد التهابی کمر مورد توصیه است.