دکتر غفرانی در مورد موضوع این مقاله(درمان درد پای کودکان) مشاوره و درمانی نمی دهند و این مقاله فقط جهت افزایش دانش بازدیدکنندگان عزیز در سایت درج شده است
پادرد کودکان، یک عارضه است که به طور معمول به عنوان “پادرد شبانه” شناخته میشود و باعث درد و ناراحتی در کودک میشود. این عارضه باعث میشود که کودک در طول شب نتواند به خواب برود، اما در صبح درد آرام میگیرد. درد ممکن است در یک یا هر دو پا احساس شود و بیشتر در قسمت مچ پا، ساق پا و پشت پا احساس میشود. این عارضه معمولاً کودکان سنین سه تا پنج سال و هشت تا دوازده سال را تحت تأثیر قرار میدهد.
مهم است که والدین به یاد داشته باشند که پادرد شبانه یک بیماری خاص نیست و در برخی موارد ممکن است به دنبال ضربه به پا، رخ دهد. بنابراین، در هنگام مواجهه با این علائم، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کرده و تشخیص صحیح را دریافت کنید.
شدت درد در کودکان مختلف متفاوت است، ممکن است کودکان درد بسیار شدیدی را احساس کنند اما وعده ای دیگر درد خفیف و ملایمی را احساس کنند.
معمولا پا درد کودکان تحت عنوان درد ناشی از رشد توصیف میشود. اگرچه هیچ گونه دلیل است که گاهی اوقات کودکان به دلایل نامشخص دچار پا درد شبانه میشوند. ماساژ درمانی باعث بهبود برخی از انواع دردهای موضعی و دردهای عضلانی میشود، اما در مواردی که درد مفصل یا درد استخوان مزمن باشد، کودک هنگام راه رفتن و بازی کردن درد بسیار زیادی را تحمل میکند. متخصصان معتقداند که پا درد کودکان به تحرک بیش از حد و انجام دادن فعالیتهایی که فشار زیادی را به بدن وارد میکنند، ارتباط دارد. با این باید کودکی که از پا درد رنج میبرد را پزشک ارجاع داد تا به لحاظ بیماری و آسیبهایی که باعث بروز درد میشوند، مورد ارزیابی قرار گیرد.
برای تشخیص دقیق علت درد پای کودکتان می توانید از راهنمایی های پزشک متخصص در کیلینیک درد ماهان استفاده نمایید. برای رزرو وقت ملاقات با شمارههای 02188866619 - 02188866629 - 092188866632 تماس حاصل فرمایید.
علل پا درد در کودکان
دکتر غفرانی در مورد موضوع این مقاله(درمان درد پای کودکان) مشاوره و درمانی نمی دهند و این مقاله فقط جهت افزایش دانش بازدیدکنندگان عزیز در سایت درج شده است
عوامل مختلفی در بروز پا درد کودکان نقش دارند. تحرک بیش از حد، شکستگی و سایر انواع آسیب دیدگیها و اختلالاتی نظیر تومور و برخی عفونتها از عواملی هستند که در پا درد کودکان نقش دارند در جدول زیر تعدادی از دلایل رایج درد پا در کودکان به صورت خلاصه همراه با رنج سنی، علت و نوع درد مشاهده میشود:
بیماری |
رنج سنی |
نوع درد |
ضرب دیدگی ( کبودی، در رفتگی، یا شکستگی ) – شایع ترین |
همه سنین |
براساس نوع ضرب دیدگی متفاوت است، اما معمولا به راحتی |
درد ناشی از رشد – شایع ترین علت پا درد حاد است. |
شن 3 تا 10 سال |
درد مزمن در هر دو پا، که معمولا هنگام بازی کردن مشکلی |
بیماری از گود اشلاتر |
پسران 13 تا 14 ساله، دختران 11 تا 12 ساله |
تورم زیر زانو در یک یا هر دو پا |
بیماری لگ کالوبرتس |
سن 3 تا 12 سال |
به ندرت در هر دو پا رخ میدهد و معمولا با لنگ زدن همراه |
سینوریت گذرا یا سمی |
سن 3 تا 10 سال |
کودک دچار لنگی و درد و ناراحتی میشود |
آرتریت التهابی جوانان ( JIA ) |
همه سنین |
باعث درد زانو یا قوزک، درد چندین مفصل یا فقط یک مفصل |
عفونت مفصل |
در میان کودکان بسیار شایع است |
در عفونت مفصل ران، کودک از راه رفتن اجتناب میکند عفونت |
عفونت استخوان |
در میان کودکان بسیار شایع است |
ممکن است کودک دچار لنگی شود یا تب کند، اما میتواند راه |
تومورهای بد خیم |
همه سنین |
تومورهای بدخیم باعث کاهش سطح تحرک کودک میشوند؛ نیمه شب |
شرح علل ذکر شده در جدول بالا عبارت است از:
آسیب دیدگی
ضربهدهی، که عمدتاً منجر به کبودی پا میشود، علت رایجترین درد پا در کودکان است. شکستگی استخوان، آسیب رباطی و ضربهدهی نیز به آسیب و ضربه به پا مرتبط هستند و معمولاً با توجه به سابقه پزشکی، بررسی بدنی و انجام اشعه ایکس تشخیص داده میشوند. به طور کلی، درمان درد پا به راحتی امکانپذیر است و تسکین مییابد. استفاده از کمپرس یخ، داروهای ضد التهاب و نگه داشتن پا در سطح بالاتر از سطح بدن در درمان کبودی و آسیب رباطی مفید است. در موارد شدید پیچ خوردگی زانو یا آسیب رباطی پا، مداخلات پزشکی مانند فیزیوتراپی یا استفاده از آتل بستهبندی ممکن است لازم باشد و باید بیمار را به متخصص معالجه مراجعه کنید.
درد ناشی از رشد
درد ناشی از رشد، شایع ترین علت درد مزمن پا است. در حقیقت پا درد ربطی به رشد ندارد، بلکه به علت تحرک بیش از حد رخ میدهد و معمولا کودکان 3 تا 10 ساله را درگیر میکند و عمدتا هر دو پا را درگیر میکند. کودکان تحرک بسیار زیادی دارند بنابراین دویدن و بازی کردن باعث میشود که در اواخر روز دچار درد عضلات شوند. معمولا درد عضلات باعث اختلال در بازی کردن و سایر فعالیتهای جسمانی نمیشود، اما معمولا در اواخر روز شروع میشود و با ماساژ دادن عضلات بهبود مییابد و به طور کامل در اوایل دوران بزرگسالی بهبود مییابد.
بیماری از گود اشلاتر
معمولا از بیماری از گود اشلاتر تحت عنوان سندروم تحرک زیاد یاد میشود و معمولا به علت وارد شدن فشار به صفحه استخوان درشت نی، که بالاتر از زانو قرار دارد، ایجاد میشود و منجر به تورم و بر آمدگی استخوان درشت نی میشود. معمولا دویدن، پریدن، و زانو زدن باعث بروز درد میشود. این عارضه، خوش خیم است و معمولا تمرینات کششی و مصرف داروهای ضد التهاب به بهبود درد کمک میکند.
بیماری لگ کالو برتس
این عارضه در پی اختلال عروق و نرسیدن خون کافی به سر استخوان ران ایجاد میشود و معمولا در سن 3 تا 12 سالگی رخ میدهد و میتواند هر دو پا را درگیر میکند. درگیر شدن هر دو پا در مراحل مختلف رخ می دهد. معمولا دچار لنگی میشود اما هیچ گونه دردی را احساس نمیکنند. در تصاویر رادیولوژی، سر استخوان ران بسیار متراکم است که در نهایت صاف میشود. این عارضه در میان پسران بسیار شایع تر از دختران است ممکن است این عارضه در کودکان باعث تغییر شکل دائمی سر استخوان ران تعیین میشود و معمولا شامل ارزیابی ساده، فیزیوتراپی، آتل بندی، و جراحی است.
سینوویت گذرا یا سمی
این بیماری به علت عفونت ویروسی مفصل ران رخ میدهد و معمولا کودک دچار لنگی شده و از درد و ناراحتی شکایت میکند، اما معمولا دچار تب یا سایر علائم عفونت نمیشود. مصرف داروهای ضد التهاب مانند ایبوپروفن میتواند به طرز قابل توجهی به بهبود درد و لنگی پا کمک کند. آزمایشات خون میتوانند وجود التهاب را تایید کنند اما هیچ گونه مدرکی درل بر عفونت سیستمیک را نشان نمیدهند. معمولا این اختلال طرف مدت 7 تا 10 روز بهبود مییابد.
آرتریت التهابی جوانان (JIA)
این عارضه معمولا با درد زانو یا قوزک پا بروز میکند. تورم مفاصل بیش از 6 هفته میتواند منجر به اختلال آرتریت التهابی جوانان شود. در برخی از کودکان فقط یکی از مفاصل درگیر میشود، اما ممکن است در برخی دیگر این عارضه چندین مفصل را درگیر کند و در برخی دیگر باعث ایجاد راش و علائم سیستمیک شود. در این بیماری به غیر از سرعت رسوب گلبولهای قرمز، سایر فاکتورهای مربوط به التهاب در حالت طبیعی قرار دارند. کودکانی که به دلایل ناشناخته دچار تورم مفصل میشوند باید توسط متخصص روماتولوژی مورد ارزیابی قرار گیرند، از آنجایی آرتریت التهابی جوانان منجر به التهاب قرینه و کاهش بینایی می-شود، باید حتما کودک را نزد متخصص چشم پزشک برد.
بیماریهای شدید
این عارضه به عنوان “سندرم دردناک پاشنه پا” شناخته میشود و به تحریکات التهابی در صفحه رشد پاشنه پا مربوط میشود. معمولاً این عارضه کودکان در سن 8 تا 14 سال را درگیر میکند، زیرا تا اواخر سن 14 سالگی، استخوان پاشنه به طور کامل رشد نمیکند. در این حالت، یک استخوان جدید در نقطه ضعیف پشت پاشنه شروع به رشد میکند و همراه با التهاب آنجا میباشد. وقتی فشار زیادی به صفحه رشد وارد میشود، التهاب به وجود میآید و درد ایجاد میشود.
مهم است به ذهن داشته باشید که درد پاشنه پا در کودکان با درد پاشنه پا در بزرگسالان تفاوت دارد. در بزرگسالان، معمولاً راه رفتن باعث بهبود درد پاشنه میشود، اما این امر در کودکان صادق نیست. در واقع، راه رفتن در کودکان ممکن است باعث افزایش درد شود بهجای آنکه تسکین بخش باشد. در صورت مواجهه با این علائم، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و تشخیص صحیح و درمان مناسب را دریافت نمایید.
عفونت مفصل و استخوان
عفونت مفصل و استخوان در کودکان بسیار شایع است و باعث درد مزمن و حاد پا میشود. عفونت مفصل و استخوان در کودکان از طریق جریان خون به سایر نقاط بدن انتشار مییابد. عفونت مفاصل و استخوانها در کودکان به شرح زیر است:
مفاصل
عفونت مفاصل تحت عنوان بیماری اورژانسی در نظر گرفته میشود، زیرا، سرعت باعث تخریب سطح مفصل میشود. هنگامی که مفصل ران دچار عفونت میشود، کودک از راه رفتن امتناع میکند و معمولا پای خود را روی زمین قرار نمیدهد. هنگامی که مفصل زانو دچار عفونت میشود، زانو حدود 20 درجه خم شده و دچار تورم میشود. معمولا کودکانی که دچار عفونت مفصل میشوند، تب ندارند. به طور کلی در آزمایش خون افزایش سطح گلبولهای سفید خون نشان داده میشود. معمولا این کودکان به جراحی اورژانسی نیاز دارند سپس برای جلوگیری از آسیب دیدگی سطح مفصل به او آنتی بیوتیک داده میشود.
استخوان
عفونت استخوان بسیار حاد خواهد بود و منجر به تب و لنگی کودک میشود، اما کودک میتواند راه برود به این ترتیب ممکن است فرایند تشخیص به تعویق بیفتد. در نهایت، تغییرات استخوان در عکسبرداری مشاهده میشود. تصاویری که به کمک مصرف آنتی بیوتیک خوراکی و وریدی درمان میشود. فرایند درمان حدود 6 یا چند هفته طول میکشد. در مواردی که آبسه در استخوان به وجود آمده باشد باید کودک تحت عمل جراحی قرار بگیرد.
تومورها
خوشبختانه سرطان استخوان در میان کودکان بسیار نادر است. تومورها انواع مختلفی دارند و شامل تومورهای خوش خیم (که به سایر نقاط بدن منتشر نمیشوند و زندگی بیمار را تهدید نمیکنند) یا تومورهای بدخیم (اغلب به سایر نقاط بدن منتشر میشوند و زندگی بیمار را تهدید میکنند). این تومورها عبارتند از:
تومورهای خوش خیم شامل دپسپلازی فیبروز، کیستهای ساده استخوان، استوئید استئوما، فیبروم غیر استخوان، یا نقص فیبروز کورتیکال. معمولا این اختلالات در تصاویری که به کمک اشعه ایکس گرفته میشود، تشخیص داده خواهد شد؛ تومورهای بدخیم با علائم بیشتری همراه هستند و معمولا باعث اختلال در سطح فعالیت جسمانی کودک میشوند. این کودکان در نیمههای شب به علت پا درد از خواب بیدار میشوند. کاهش وزن و تب از علائم شایع تومورهای بدخیم استخوانی است. تومورهای بدخیم باعث تورم، شکستگی استخوان، و درد شدید میشوند. به طور کلی عفونت و تومورهای بدخیم فقط یکی از پاها را درگیر میکند.
نشانههای پا درد در کودکان
تعدادی از علائم و نشانههای کلی درد پا در میان کودکان عبارتند از:
- کبودی پاها
- خونریزی از پاها
- ناپایداری مفصل زانو یا پا
- ضعف عضلات پا
- حساسیت و سفتی عضلات
- قرمز شدن ظاهر پاها
- تورم
- اسپاسم عضلانی
- ترشح چرک در محل ضرب دیدگی
-
دکتر غفرانی در مورد موضوع این مقاله(درمان درد پای کودکان) مشاوره و درمانی نمی دهند و این مقاله فقط جهت افزایش دانش بازدیدکنندگان عزیز در سایت درج شده است
علائم خطر
در اکثر موارد، علل پا درد در کودکان خوش خیم است. والدین باید در صورت بروز علائم ریز فورا کودک خود را نزد متخصص ببرند:
- درد مداوم یکی از پاها در ساعات شب
- درد تشدید شونده
- تب و یا کاهش وزن
- محدود شدن فعالیتهای جسمانی
تشخیص پا درد در کودکان
پا درد ناشی از رشد به صورت زیر تشخیص داده میشود:
- معاینه جسمانی کودک برای تشخیص پا درد: پزشک به ارزیابی علائم و نشانههای بیماری میپردازد. سپس به بررسی درد مفاصل، التهاب، حساسیت، کبودی، و محل درد میپردازد.
- تحلیل سابقه پزشکی بیمار سیستمیک، یا احتمال آرتریت در کودک اهمیت بسیار زیادی دارد.
- تحلیل تصاویری که به کمک اشعه ایکس تهیه شده است: از این تصاویر برای بررسی سلامت استخوان و مفصل و وجود ناهنجاری استفاده میشود.
کنترل پا درد در کودکان
مهمترین نگرانی والدین، تسکین پا درد کودک است. در اکثر موارد میتوان پا درد کودک را در منزل و به کمک مسکن، ورزش درمانی، و فیزیوتراپی درمان کرد. از روشهای زیر برای کنترل درد استفاده میشود:
آروماتراپی برای کنترل پا درد کودک
روغن گیاهانی مانند بلسان بنفش هندی، اسطوخودوس، و بابونه خاصیت تسکین دهندگی و آرام بخشی دارند. بنابراین والدین میتوانند این روغنها را به وان آب گرم اضافه کنند. این کار به تسکین پا درد کمک میکند.
کمپرس گرم
گرما درمانی از طریق پدهای گرمایی و حمام آب گرم به تسکین درد و بهبود وضعیت پاها کمک میکند.
یوگا و تمرینات ورزشی
برخی از تمرینات ورزشی مخصوص پا، و تمرینات کششی یوگا میتوانند به کنترل یا درد کودک و تسکین درد کمک کنند.
هومئوپاتی
برخی از داروهای هومئوپاتی مانند فسفات کلسیم و فسفات منیزیم میتوانند به کنترل گرفتگی و درد پا کمک کنند. این داروها نمک های غیر رگانیک به بدن کودک میرسانند و باعث ایجاد کمبودها تغذیه ای در بدن کودک میشوند.
داروهای مسکن
استفاده از برخی داروهای مسکن مانند استامینوفن میتواند به تسکین درد پا در کودکان کمک کند. با این حال، همانطور که در بخشهای قبلی ذکر شده است، در صورتی که درد پا همراه با علائم دیگر مانند تب، کاهش وزن، یا شدت بیشتر و مکررتر رخ داده باشد، اهمیت دارد که به سرعت به پزشک متخصص مراجعه کنید. در این صورت، پزشک میتواند علت و بیماری ممکنی که باعث درد پا در کودک شده است را تشخیص داده و درمان مناسب را تحت نظر خود قرار دهد.
مهم است که درمان درست و مناسب بر اساس تشخیص پزشک صورت گیرد، زیرا استفاده نادرست از داروها میتواند عوارض جانبی و مشکلات دیگر را به همراه داشته باشد. بنابراین، بهتر است همواره با راهنمایی پزشک خود عمل کرده و در صورت لزوم، پیگیری و مشاوره پزشکی را رعایت کنید.
سوالات متداول
چند مورد از سوالات رایج والدین درمورد درد رشد یا درد پای کودکان عبارت اند از:
آیا میتوان برای تسکین درد پای کودک به او آسپرین داد؟
از دادن آسپرین به کودک به عنوان روشی برای درمان پا درد اجتناب کنید زیرا باعث بروز یک عارضه جدی به نام سندروم ری میشود. در صورتی که قصد دارید به کودک خود دارو بدهید، بهتر است قبل از دادن ایبوپروفن یا استامینوفن با پزشک مشورت کنید.
آیا رژیم غذایی در درمان درد پای کودکان مؤثر است؟
تغذیه کودک می تواند در درمان و حتی پیشگیری درد رشد یا پا درد کودکان تأثیر بسزایی داشته باشد. لازم است رژیم غذایی کودک حاوی مقادیر کافی از ویتامین D و ویتامین B6 باشد. استفاده از شربت منیزیم نیز در این مورد مؤثر است.