زمانی که به کووید-19 مبتلا میشوید، به نظر میرسد که علائم آن پایانی ندارند و ممکن است با چالشهای متعددی روبرو شوید. یکی از این عوارض، از دست دادن حس چشایی و بویایی است که برخی از افراد آن را تجربه میکنند. در موارد دیگر، افراد ممکن است از درد شدید بدن و کمر شکایت کنند، و نمیتوان به طور دقیق پیشبینی کرد که در زمان ابتلا به کووید-19 دقیقاً با چه نوع علائمی مواجه خواهید شد.
کمردرد، یکی از شایعترین علائمی است که توسط متخصصین توانبخشی درمان میشود. اما از زمان شیوع جهانی کووید-19، تعداد افرادی که به دلیل کمردرد به متخصصین توانبخشی مراجعه میکنند، افزایش یافته است. این افزایش ممکن است به دلیل عوامل مختلفی باشد، از جمله تغییر در سبک زندگی به علت محدودیتهای اجتماعی و فعالیتهای فیزیکی کاهش یافته، استرس و نگرانی ناشی از بیماری، فشار روانی و همچنین عوارض مستقیمی که کووید-19 بر بدن دارد.
نیاز به درمان کمر درد در افراد مبتلا به کووید-19، نشان میدهد که بایستی به جنبههای توانبخشی و فیزیوتراپی اهمیت بیشتری داده شود. مراقبتهای مناسب و تمرینات منظم میتوانند به بهبود و کاهش درد در ناحیه کمر کمک کنند. همچنین، مشاوره و راهنمایی از جانب متخصصین توانبخشی میتواند در بهبود علائم کمردرد و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
در نهایت، نیاز است تا به توصیههای حفاظتی و پیشگیری از ابتلا به کووید-19 توجه کنیم. رعایت دستورالعملهای بهداشتی، محدودیتهای اجتماعی و دریافت واکسین کووید-19، میتواند در کاهش شیوع بیماری و در نتیجه کاهش عوارض و تأثیرات آن روی سلامتی کمک کند.
چرا در زمان ابتلا به این ویروس دچار کمر درد میشویم؟
به نظر میرسد که کمر درد ناشی از کرونا در مراحل انتهایی بیماری بروز پیدا کرده و دیده شدن آن به عنوان علائم اولیه نادر است. همچنین ممکن است زمانی که علائم دیگر شما مثل سرفه، تنگی نفس، از دست رفتن بویایی و خستگی مفرط رو به بهبودی هستند این علامت ظاهر شود. البته در صورتی که قبل از ابتلا به کووید کمر درد داشتهاید ممکن است که در طول دوران این بیماری کمر درد شما عود کرده و این ویروس آن را تشدید کند.
میزان شیوع کمر درد ناشی از کرونا
بر اساس یک مطالعهی انجام شده توسط سازمان جهانی بهداشت بر روی حدود 56000 بیمار مبتلا به کووید-19 در چین، حدود 15 درصد از افراد دچار دردهای عضلانی شدهاند. کمر درد ناشی از کووید-19 در دستهی دردهای عضلانی قرار گرفته و مرکز کنترل و مقابله با بیماریهای آمریکا (CDC) آن را به عنوان یکی از علائم رسمی کرونا اعلام میکند.
دیگر علائم شایع کووید-19
- تب و لرز
- سرفه
- تنگی نفس و تنفس دشوار
- خستگی مفرط
- سر درد
- از دست رفتن حس چشایی و بویایی
- گلو درد
- گرفتگی و آبریزش بینی
- تهوع و استفراغ
- اسهال
چه عواملی باعث بروز کمر درد میشوند؟
زمانی که سیستم ایمنی شما در حال مبارزه با باکتریها و ویروسهاست التهاب ایجاد میشود. این پاسخ التهابی سیستم ایمنی میتواند باعث درد مفاصل، کمر و پاها شود. با این حال ابتلا به کمر درد نمیتواند به معنی ابتلای شما به کووید-19 باشد. احتمال بروز کمر درد در اثر دیگر عارضهها و آسیبها مثل نشستن طولانی مدت و حالت نامناسب بدن که در اثر ماندن در خانه ایجاد میشوند بیشتر خواهد بود. کمر درد میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در زیر به موارد شایع آن اشاره خواهیم کرد.
دلایل بروز کمر درد
امروزه چندین نوع مختلف از کمر درد دیده میشود. افرادی که قبلاً به کمر درد مبتلا بوده و الان در اثر نشستن زیاد درد آنها بیشتر شده، افرادی که در اثر تغییر عادات به علت شیوع کرونا دچار کمر درد شدهاند و موارد جدید کمر درد در اثر ابتلا به کووید-19.
کمر درد و کووید-19
با وجود ادامه فعالیتهای پژوهشی توسط پزشکان درباره کووید-19، کمردرد به تنهایی به عنوان یکی از علائم شناخته شده این بیماری معمولاً تشخیص داده نمیشود. با این حال، اگر همراه با کمردرد، دردهای عضلانی، سردرد، تب، لرزش، سرفه و تنگی نفس شدید، احتمال ابتلا به کووید-19 وجود خواهد داشت.
افراد مبتلا به کووید-19 ممکن است به دلیل پاسخ التهابی بدن، دردهای عضلانی و بدندرد تجربه کنند که میتواند بخشهای بالا یا پایین کمر را درگیر کند.
همچنین، برخی افراد ممکن است پس از تزریق واکسن کووید نیز به دردهای عضلانی مبتلا شوند. این مسئله ناشی از فعالیت طبیعی سیستم ایمنی بدن در پاسخ به واکسن است.
اگر کمردرد ناشی از فعالیت زیاد در چند روز اول بعد از ابتلا به کووید-19 بهبود یابد، اما اگر به مدت چند هفته ادامه داشته باشد، ممکن است مربوط به کووید-19 باشد.
علاوه بر این، افرادی که به کووید-19 مبتلا میشوند ممکن است مدت طولانیای را در خانه در استراحت و در استراحت تخت خود بگذرانند. این موضوع میتواند باعث تغییرات بیومکانیکی در ستون فقرات شده و کمردرد را تحریک کند.
کمر درد ناشی از کووید-19 چه زمانی بروز پیدا میکند؟
کمر درد غیر عادی میتواند یکی از نشانههای اولیهی کووید-19 باشد که معمولاً در شروع این بیماری بروز پیدا میکند.
معمولاً این علامت در حدود 2 تا 3 روز باقی مانده ولی هر چقدر سن بیمار بالاتر باشد این مدت نیز بیشتر خواهد شد. طول کمر درد برای کودکان در حدود 4 روز، بزرگسالان بین 16 تا 35 سال 5 روز، بزرگسالان بین 35 تا65 سال 7 روز و افراد بالای 65 سال 8 روز میباشد.
متاسفانه کمر دردهای ناشی از کووید میتوانند مدت زمان بیشتری طول کشیده و افراد مبتلا و حتی بهبود یافته را درگیر کنند.
کمر درد ناشی از تغییرات ایجاد شده در اثر همه گیری کرونا
عارضههایی که منجر به کمر درد میشوند – ازجمله فتق دیسک، آرتروز ستون فقرات و کشیدگی عضلات کمر – در طی دوران همه گیری تغییری نداشتهاند. ولی سبک زندگی افراد دچار تغییرات گستردهای شده است.
یکی از تفاوتهای ایجاد شده، افزایش تعداد فتقهای دیسک کمر در اثر کار کردن در خانه است. امروزه به دلیل استفادهی زیاد از لپ تاپ و نشستن بر روی مبل، صندلی یا تخت نامناسب، افراد زیادی دچار کشیدگی عضلات و فتق دیسک کمر میشوند. این مشکلات قبل از شیوع ویروس کرونا کمتر دیده میشدند.
افرادی که به صورت دورکاری در خانه کار میکنند نیز نکات ارگونومیک را به درستی رعایت نکرده و خطر آسیبهای کمر و گردن در آنها بیشتر میشود.
کمر درد ناشی از کووید-19 چگونه است؟
کمر دردهای ناشی از کووید-19 ممکن است از خفیف تا بسیار شدید باشند. این عارضه به خصوص زمانی که به همراه خستگی مفرط بروز پیدا میکند میتواند ناتوان کننده باشد. این مشکل برخی از افراد را از انجام کارهای روزمره باز میدارد.
توجه داشته باشید که دردهای عضلانی جدید ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شده باشند. برای مثال ممکن است بسیاری از افراد با استفاده از میز و صندلی غیر استاندارد و شرایطی نامناسب در حال کار کردن در خانه باشند.
بنابراین با وجود اینکه افراد مبتلا به کووید ممکن است در برخی از موارد دچار کمر دردهای غیر طبیعی شوند، اکثر افراد مبتلا به کمر درد به این ویروس مبتلا نیستند.
پیشگیری و درمان کمر دردهای ناشی از همه گیری کرونا
افرادی که در اثر کووید-19 دچار کمر درد میشوند ممکن است با استفاده از داروهای بدون نسخه یا کمپرس گرم بتوانند کمر درد خود را تسکین دهند تا زمانی که سیر طبیعی بیماری طی شود. راههای دیگری نیز برای پیشگیری و درمان دیگر انواع کمر درد مربوط به زمان قرنطینه وجود دارند.
پزشکان معمولاً به منظور پیشگیری و درمان کمر درد، نکات زیر را به بیماران توصیه میکنند:
- حرکت کنید: بخشی از روز خود را به حرکت کردن به شکل پیاده روی، دوچرخه سواری، کوه نوردی یا رقص اختصاص دهید.
- زنگ هشدار تنظیم کنید: برای حرکت کردن خود زنگ هشدار تعریف کنید. پزشکان توصیه میکنند که هر نیم ساعت یک بار حتی در موقع کار کردن، حرکاتی مثل پیاده روی یا حرکات کششی انجام دهید.
- آرامش: تحقیقات نشان میدهند که اضطراب و کمبود خواب – که برخی از افراد در دوران همه گیری کرونا دچار آن شدهاند – میتواند منجر به گرفتگی و درد عضلات بدن شود. برای کاهش استرس خود میتوانید از مدیتیشن یا دیگر فعالیتهای آرامش بخش استفاده کنید.
- محیط مناسب: میتوانید با استفاده از یک صندلی مناسب و بالش پشت کمر، قوز نکردن، بالاتر بردن صفحه نمایش کامپیوتر و تغییراتی از این قبیل میزان فشار وارد شده بر روی بدن خود را کاهش دهید.
کار کردن در خانه باعث تغییر عادات ورزشی و کاهش سطح فعالیت افراد نیز شده است. افرادی که قبلاً با همکاران خود به پیاده روی یا باشگاه میرفتند ممکن است این فعالیتها را کنار گذاشته و کاهش سطح فعالیت فیزیکی منجر به ضعف و گرفتگی عضلات و نهایتاً کمر درد در آنها شود.
چگونه میتوان تشخیص داد که کمر درد در اثر کرونا ایجاد شده است؟
اگر تاکنون با کمردرد آشنا بودهاید، ممکن است با علائمی که در نتیجه کووید-19 بروز میکنند، آشنایی داشته باشید. کمردردی که در ناحیهی غیرمعمولی بروز میکند، ممکن است ناشی از این بیماری باشد.
کمردرد ناشی از کووید-19 بطور متفاوتی احساس میشود. در این حالت، شما با درد عمیق و شدید روبرو خواهید شد که با دردهای تیز و حاد که ناشی از آسیب مفاصل یا اسپاسم عضلانی هستند، تمایز مییابد. مهم است به خاطر داشته باشید که کمردرد ناشی از کووید-19 با تغییرات حالت بدن چندانی همراه نمیشود. به عنوان مثال، کمردرد روزمره در هنگام درازکشیدن، ایستادن و در برخی موارد در هنگام نشستن تسکین مییابد. اما کمردرد ناشی از کووید-19 معمولاً در تمامی حالات وجود دارد و در برخی موارد تشدید میشود.