“درد پایین کمر در یک دورهی زندگی برای بیش از 80 درصد افراد اتفاق میافتد و میتواند آنها را غیرقابل انجام و ناتوان کند. خوشبختانه، بیشتر دردهای کمر کوتاه مدت و حاد هستند و در طول چهار هفته یا بیشتر بهبود مییابند.
فیزیوتراپی (PT) به عنوان یک روش درمانی برای درد پایین کمر پیشنهاد شده است، با این حال، فواید آن و زمانی که موثرتر است مورد بحث قرار گرفته است. اغلب، پزشکان توصیه نمیکنند که افرادی که دچار کمردرد هستند، به فیزیوتراپی مراجعه کنند مگر اینکه در طول زمان و با مراقبت از خود بهبود نیابند یا با کمردرد مزمن مواجه باشند. افرادی که با کمردرد مزمن مبتلا هستند، معمولاً درد شدیدی دارند که آنها را تحت تأثیر قرار میدهد و یا دردی که به پاهای آنها تشعشع مییابد (درد رادیکولار) را تجربه میکنند.”
در اینجا مواردی مطرح شده است که در صورت تجویز فیزیوتراپی برای کمردرد باید بدانید.
چگونه فیزیوتراپی کمردرد من را تسکین میدهد؟
فیزیوتراپی یک درمان موثر برای کمردرد است. اهداف و نتایج مورد انتظار این روشهای درمانی عبارتند از:
- کاهش درد و سفتی کمر. با استفاده از درمانهای غیرفعال مانند درمان دستی، فیزیوتراپیست شما به تسکین کمر درد در ناحیه آسیب دیده کمک میکند و روند بهبودی را تسریع میکند.
- افزایش قدرت کمر. فیزیوتراپیست شما یک برنامه تمرینی کمر پشت را برای نیازهای خاص شما ایجاد میکند، که به تقویت عضلات کمر در ناحیه آسیب دیده کمک میکند.
- بهبود دامنه حرکت کمر. فیزیوتراپیست شما تمرینات انعطاف پذیری را در برنامه درمانی شما اعمال میکند، که به افزایش دامنه حرکت در کمر شما کمک میکند.
- جلوگیری از مشکلات بعدی با یادگیری مکانیک مناسب بدن، میتوانید از آسیب دیدگی کمر در آینده جلوگیری کرده و از تکرار درد کمر جلوگیری کنید.
- بهبود کیفیت کلی زندگی. فیزیوتراپی میتواند به شما کمک کند خیلی سریعتر به روال عادی خود برگردید و این امکان را برای بهبود کلی کیفیت زندگی فراهم میکند.
درمانهای فیزیوتراپی شما به دو دسته منفعل و فعال تقسیم میشوند. درمانهای غیرفعال فیزیوتراپی برای کمر درد ممکن است شامل یخ درمانی و حرارت درمانی، ماساژ درمانی، الکتروتراپی یا اولتراسوند باشد. این درمانها به تسکین درد، سفتی و التهاب کمک میکنند. درمانهای فعال فیزیوتراپی برای درد کمر و گردن ممکن است شامل هر نوع کشش و حرکات ورزشی باشد که فیزیوتراپیست شما را برای شرایط خاص تان مناسب میداند. درمان فعال علاوه بر تسکین درد در ستون فقرات و عضلات آسیب دیده، به افزایش قدرت و انعطاف پذیری نیز کمک میکند.
فیزیوتراپی کمر
قبل از شروع درمان، متخصص فیزیوتراپی کمر ارزیابی کاملی انجام میدهد که شامل سوالاتی در مورد سابقه سلامتی شما و علائم خاص شماست. آماده باشید تا علائم خود را با تمام جزئیات توصیف کنید. قبل از ایجاد یک برنامه درمانی، متخصص فیزیوتراپی کمر همچنین حرکات شما را ارزیابی میکند و درباره نحوه استفاده از بدن در خانه سوالاتی میکند.
متخصص فیزیوتراپی از تکنیکهای مختلفی برای تسکین کمردرد استفاده میکند. در زیر چند مداخله توصیه میشود که متخصصین فیزیوتراپی کمر براساس شواهد معتبر در مورد اثربخشی آنها توصیه میکنند:
درمان دستی برای ستون فقرات
این روش که به آن دستکاری رانشی نیز گفته میشود، مشابه روشی است که متخصصان پزشکی هنگام انجام تنظیمات و جا انداختن ستون فقرات از آن استفاده میکنند. درمانگر نیرویی سریع به مفاصل کمر وارد میکند که باعث ایجاد صدای ترکیدن یا ترک خوردن میشود. درمان دستی میتواند درد را تسکین داده و تحرک ستون فقرات را بهبود بخشد.
ماساژ
انواع مختلف ماساژ برای کمردرد وجود دارد. ماساژ یک روش خارق العاده در فیزیوتراپی است که برای تسکین فشار عضلات کمر، اسپاسم، تورم (التهاب)، درد، سفتی و کمردرد استفاده میشود. متخصصین فیزیوتراپی کمر از دست یا ابزار ویژه خود برای ورز دادن، مالش و ضربه به عضلات استفاده میکنند. گاهی اوقات لوسیون یا روغن برای کاهش اصطکاک به پوست زده میشود.
ماساژ باعث افزایش جریان خون و گرم شدن عضلات و سایر بافتهای نرم (به عنوان مثال تاندونها، رباطها) میشود. جریان خون اکسیژن و تغذیه را ارائه میدهد و مواد زائد سلول را با خود میبرد.
درمان گرم / سرد
گرما و یخ درمانی در فیزیوتراپی کمر بسیار رایج است. درمان سرد و گرم باید همیشه با دقت استفاده شود. همیشه یک حوله ضخیم بین منبع سرما یا حرارت و پوست قرار دهید. عوامل گرم و سرد هر دو به اشکال مختلف در دسترس هستند. پکهای گرم، پدهای گرم کننده، آب درمانی، بستههای ژلی و البته تکههای یخ که در یک حوله ضخیم پیچیده شده اند.
گرما خون را به داخل بافتها میکشاند. افزایش جریان خون اکسیژن و غذا را به سلول میرساند و مواد زائد سلول را از بین میبرد. گرما میتواند باعث کاهش اسپاسم کمر، شل شدن عضلات گرفته، تسکین کمر درد و افزایش انعطاف پذیری کمر شود.
سرما گردش خون را کند میکند، که تورم (التهاب)، اسپاسم عضلات و کمردرد را کاهش میدهد. اثر سرما بیش از گرما شناخته شده است. سرما درمانی بعد از آسیب دیدگی کمر مانند پیچ خوردگی کمر برای کمک به کنترل کمر درد و تورم استفاده میشود.
احتیاط: اگر بسته ژل (گرم یا سرد) سوراخ شد، از آن استفاده نکنید! مواد شیمیایی مورد استفاده برای تولید گرما یا سرما میتواند پوست را بسوزاند. فوراً آن را دور بریزید.
اولتراسوند
“تجهیزات اولتراسوند امواج صوتی با فرکانس بالا را تولید میکنند. این امواج صوتی با استفاده از یک پروب با سر گرد به قسمتی از بدن منتقل میشوند. پروب به آرامی روی عضلات کمر چرخانده میشود. امواج صوتی در عمق بافت (مانند عضلات) حرکت کرده و گرمای ملایمی ایجاد میکنند. این گرما خون را به بافت هدف جذب میکند، اکسیژن و تغذیه را به آن تحویل میدهد و مواد زائد سلولی را از بین میبرد.
استفاده از اولتراسوند در فیزیوتراپی کمر به تسکین درد کمر، کاهش اسپاسم عضلانی و افزایش انعطافپذیری مفاصل کمک میکند. ممکن است در هنگام استفاده احساسی مانند سوزش سوزن را تجربه کنید، اما این بسیار خوب است!”
واحدهای تحریک الکتریکی (E-stim)
بسیار معمول است که جلسات فیزیوتراپی کمر با نوعی تحریک الکتریکی آغاز میشود، جایی که درمانگر یا دستیار بالشتکها را بر روی قسمت هدف کمر قرار میدهد و به دستگاه اجازه میدهد تا اثر باشد. واحدهای تحریک الکترونیکی در بهبود جریان خون موضعی در آن عضلات موثر هستند، در حالی که درد کمر را اساساً بر گیرندههای درد سطحی ناحیه کمر کاهش میدهند. با این حال، تحقیقات نشان داده است که یک برنامه منفعل (برنامه تحریک به تنهایی)، برنامه صرفا ورزش یا برنامه ترکیبی، تفاوت معنی داری در عملکرد ندارد.
ورزشهای فیزیوتراپی برای کمردرد
فیزیوتراپیست به شما میآموزد که چگونه برخی از این تمرینات را در خانه انجام دهید. ادامه انجام آنها به صورت خودکار به شما در تقویت بیشتر عضلات کمر کمک میکند. درمانگر همچنین میتواند بدون فشار آوردن به کمر، تکنیکهای مناسب برای نشستن، ایستادن و بلند کردن را به شما نشان دهد. با ادامه تقویت کمر و حفظ وضعیت مناسب بدن، میتوانید به جلوگیری از بروز قسمتهای درد کمر در آینده کمک کنید.
تقویت هسته بدن به صورت تاق باز
به کمر و روی تشک یا زمین دراز کشیده، زانوهای خود را بالا بیاورید و پاها را با راحتی از لگن دور کنید.
- در این وضعیت، عضلات شکم خود را درگیر کرده و کمرتان را به سمت پایین تشک یا کف فشار دهید.
- 15 تا 20 بار تکرار کنید.
تقویت هسته فوقانی با کشیدن پا
- به کمر دراز کشیده و در حالی که زانوها را بلند کرده و پاها را صاف کرده، عضلات شکم خود را درگیر کنید.
- با حفظ وضعیت، بدون استفاده از دستها، یک زانو را به سمت سینه بلند کنید.
- شکم خود را درگیر نگه دارید تا زمانی که پای خود را در موقعیت اولیه قرار دهید.
- 15 تا 20 بار روی هر پا تکرار کنید.
کشش به سمت بالا
- روی شکم صاف دراز بکشید، آرنج خود را به طرفین قرار داده و دستان خود را درست بالای شانهها قرار دهید. پاها باید کاملاً کشیده شوند، لگن شما با تشک یا کف هم سطح شود.
- در حالی که سینه خود را از زمین بلند میکنید، تیغههای شانه خود را به عقب بکشید.
- 5 ثانیه در این حالت بمانید و مطمئن شوید که پاها و باسن شما با زمین یا تشک در تماس هستند. گردن شما باید تمام مدت و در راستای ستون فقرات فوقانی شما باشد.
- سینه خود را به آرامی به زمین برگردانید.
- 15 تا 20 بار تکرار کنید.
حرکت گربه یا پل زدن
- چهار دست و پا قرار گرفته و لگن بالای زانو، شانهها بالای دستها و سر در وضعیت خنثی باشد.
- در حالی که با چشمان خود به سمت بالا نگاه میکنید تا سمت سقف را ببینید، ستون فقرات خود را به سمت زمین خم کنید، نفس بکشید.
- در حالی که ستون فقرات را به سمت سقف خم میکنید و چانه را به سینه میگیرید، نفس بکشید.
- 15 تا 20 بار تکرار کنید.
پهلو به پهلو
- به پشت دراز کشیده و در حالی که پاها را به سمت باسن و زانوها را به سمت بالا کشیده اید ، شروع کنید.
- زانوهای خود را به آرامی به یک طرف بچرخانید و هنگامی که احساس کردید باسن شما از روی میز یا تشک خارج میشود، متوقف شوید. بالاتنه را در وضعیت خود قرار دهید.
- زانوهای خود را به حالت اول برگردانید و همان کار را در سمت دیگر انجام دهید.
- 25 تا 30 بار تکرار کنید.
شکل 4
- به پشت دراز بکشید و زانوها را بالا نگه دارید، مچ یک پا را روی زانوی دیگر قرار دهید و با پاها شکل عدد 4 را تشکیل دهید.
- پایی که از روی آن عبور کرده اید را فشار دهید شما باید کشیدگی ران را احساس کنید.
- قبل از رها کردن، 20 تا 30 ثانیه در این حالت بمانید.
- 3 بار در هر طرف اجرا کنید.
کشش زانو به سینه
- به پشت دراز بکشید و زانوها را بالا نگه دارید، پشت هر دو زانو را با دو دست بگیرید و آن را به سمت سینه بیاورید (یا تا آنجا که میتوانید به سمت سینه خود بکشید)
- قبل از آزاد کردن، کشش را برای 20 تا 30 ثانیه حفظ کنید.
- پا را عوض کنید و در کل 3 بار در هر طرف را اجرا کنید.
ژست کودک
“این روش ساده از کشش برای باز کردن کمر و تسکین سریع درد بسیار موثر است.
- با زانوهای خم شده روی زمین نشسته و با پاشنههای خود روی زمین قرار بگیرید.
- بازوها را به جلو دراز کنید و آنها را تا زمانی که پیشانی شما روی زمین قرار بگیرد، خم کنید.
- این وضعیت را به مدت 30 ثانیه یا تا زمانی که احساس راحتی در کشش داشته باشید، نگه دارید.”
متذکر میشوم که قبل از انجام هرگونه تمرین یا روش درمانی، بهتر است با پزشک یا متخصص فیزیوتراپی خود مشورت کنید، به ویژه اگر دچار مشکلات جدی در کمر هستید یا درد شدیدی تجربه میکنید.