اگر گردن درد دارید و دچار سفتی گردن شدهاید، ممکن است آرتروز ستون فقرات گردنی داشته باشید که به آن اسپوندیلوز گردنی نیز میگویند. آرتروز گردن یک مشکل شایع است که حدود 85٪ افراد بالای 60 سال را درگیر میکند. به طور کلی این بیماری به دلیل ساییدگی و پارگی ایجاد میشود.
با کمال تعجب، برخی از افراد مبتلا به اسپوندیلوز گردنی هیچ علائمی ندارند. سایر افراد مبتلا به آرتروز گردن دردی دارند که تحرک گردن را محدود میکند و ممکن است در فعالیتهایی مانند نشستن، رانندگی یا کارهای سبک خانه نیز مشکل ایجاد کند. افراد مبتلا به اسپوندیلوز گردنی علائمی را تجربه میکنند که شدت آنها متفاوت است. درد شما ممکن است شدید یا آزاردهنده و خفیف باشد. اگر به دلیل اسپوندیلوز گردنی درد گردن دارید، توصیه میشود به پزشک خود مراجعه کنید. آنها میتوانند وضعیت شما را ارزیابی کرده و راهکارهایی برای مدیریت علائم خاص شما به شما پیشنهاد دهند.
آرتروز گردن
ساییدگی و پارگی ستون فقرات گردنی میتواند باعث آرتروز گردن شود. هنگامی که فقرات گردنی از هم جدا شده و تماس مستقیم با یکدیگر داشته باشند، باعث تخریب و ساییدگی آنها میشود. این شرایط باعث درد، سفتی و محدودیت در حرکت گردن میشوند. با گذشت زمان و افزایش سن، دیسکهایی که وظیفه بالشتک بین مهرههای گردنی را دارند، قدرت و انعطاف خود را از دست میدهند و ممکن است به برآمدگی یا جمع شدن بپردازند. این تغییرات در دیسکها باعث نزدیک شدن فقرات به یکدیگر و فشرده شدن روی هم میشوند، که نتیجه آن ساییدگی و سایر مشکلات مرتبط با آرتروز گردن است.
- علاوه بر پیر شدن، آرتروز گردن میتواند به عوامل دیگری نیز وابسته باشد. به عنوان مثال، سابقه خانوادگی میتواند یک عامل مهم در بروز آرتروز گردن باشد. اگر در خانواده تاریخچه ای از این بیماری وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به آرتروز گردن بیشتر است.
- همچنین، جراحت نیز میتواند یکی از عوامل موجود در پیدایش آرتروز گردن باشد. صدمات و آسیبهایی که به ناحیه گردن وارد میشود، میتواند باعث تغییرات در ساختار و عملکرد فقرات گردنی شود و آرتروز را تسریع کند.
- سیگار کشیدن نیز به عنوان یک عامل خطرزا برای آرتروز گردن شناخته شده است. مصرف سیگار باعث کاهش جریان خون در بافتهای بدن میشود و میتواند به کاهش تغذیه و اکسیژنرسانی صحیح به فقرات گردنی منجر شود. این موضوع میتواند فرآیند آرتروز را تسریع کرده و علائم و نشانههای آن را شدیدتر کند.
عوامل خطر
در صورت ابتلا به آرتروز گردن ممکن است در معرض خطر بیشتری باشید:
- ضربه یا آسیب دیدگی گردن
- سابقه خانوادگی گردن درد یا آرتروز گردن داشته باشید
- شغلی داشته باشید که به حرکت تکراری گردن یا بالا بردن سر نیاز داشته باشد
- سیگار
علائم
بسیاری از افراد مبتلا به آرتروز گردن (اسپوندیلوز گردنی) هیچ علائمی را تجربه نمیکنند. با این حال برخی از علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سر و صدا هنگام چرخاندن گردن
- سردرد
- از دست دادن تعادل
- اسپاسم عضلات در گردن و شانهها
- گردن درد
- ایجاد صدا در هنگام چرخاندن گردن
- سفتی در گردن
- مشکل در راه رفتن
- ضعف در پا، دست یا انگشتان
تشخیص
همانند مراحل تشخیص در بیشتر موارد گردن و کمر، پزشک شما با گرفتن شرح حال و انجام معاینه بدنی به احتمال زیاد اطلاعاتی در مورد اسپوندیلوز گردنی شما جمعآوری میکند. سپس یک یا چند نوع آزمایش تصویربرداری و احتمالاً مطالعه هدایت عصبی انجام میشود.
ام آر آی
وقتی نوبت به آزمایشات تصویربرداری برای اسپوندیلوز گردنی میرسد، تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) استاندارد طلایی در این زمینه محسوب میشود.
MRI میتواند به پزشک کمک کند تا استخوانها، بافتهای نرم و اعصاب شما را ببیند و به آنها کمک کند تا بتوانند به طور دقیق فضای اطراف نخاع یا ریشه های عصب شما را ببینند.
اشعه ایکس
از اشعه ایکس برای تشخیص اسپوندیلوز گردنی نیز استفاده میشود. زیرا امکان مشاهده مجاری استخوانی حاوی نخاع و ریشههای عصب نخاعی را فراهم میکند. اگر علائم عصبی ندارید، ممکن است فقط به اشعه ایکس نیاز داشته باشید.
با اشعه ایکس میتوان پزشک را از مواردی مانند باریک شدن فضای دیسک، وجود خارهای استخوانی و هرگونه کاهش قطر کانال نخاع که میتواند منجر به میلوپاتی شود، مطلع کرد.
همچنین ممکن است به پزشک شما کمک کند اسپوندیلوز گردنی را در نوع خفیف، متوسط یا شدید طبقه بندی کند.
اسکن توموگرافی کامپیوتری
سونوگرافی توموگرافی (CT) یکی دیگر از تستهای تصویربرداری تشخیصی است که معمولاً در افراد مبتلا به اسپوندیلوز گردنی انجام میشود. سی تی اسکن مانند اشعه ایکس است، با این تفاوت که چندین تصویر را میگیرد و آنها را کنار هم قرار میدهد تا سطح مقطع آن منطقه را نشان دهد.
کیفیت تصویر در این روش بهتر از عکسبرداری با اشعه ایکس است، بنابراین به پزشک این امکان را میدهد که کانال نخاع شما را بهتر بررسی کند و در جریان هرگونه تغییر در استخوانها که از آخرین سی تی اسکن شما اتفاق افتاده است قرار بگیرد.
میلوگرافی
میلوگرافی نوعی سی تی اسکن است که شامل تزریق رنگ به بدن برای دیدن بهتر ساختارهای خاص است. پزشکان از آن برای مشاهده ریشههای عصب نخاعی شما و ردیابی انسدادهایی که منجر به علائم رادیکولوپاتی میشوند استفاده میکنند.
مطالعه هدایت عصب
آزمایش دیگری که پزشکان برای تشخیص (یا تأیید تشخیص) رادیکولوپاتی استفاده میکنند، مطالعه هدایت عصب است. این آزمایش وضعیت عملکرد اعصاب شما را اندازه گیری میکند.
مطالعات هدایت عصب گاهی اوقات همراه با آزمایش الکترومیوگرافی انجام میشود که عملکرد عصب تا عضله را در هنگام انقباض و آرامش عضله اندازه گیری میکند. در طول مطالعه، الکترودهایی روی پوست شما قرار میگیرند که تحریک الکتریکی را به اعصاب شما میرسانند. به نظر برخی از افراد این آزمایش ناراحت کننده است.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
استفاده از داروهای خانگی برای موارد خفیف درد یا ناراحتی ناشی از آرتروز گردن خوب است اما مواردی وجود دارد که باید توسط پزشک بررسی شود. علائمی که ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد یا حساسیت در مفاصل متعدد
- قرمزی و تورم در مفاصل که ظرف چند روز برطرف نمیشود
- درد یا تورم که فعالیت عملکردی طبیعی شما را محدود میکند
- دردی که همراه با تب، ضعف یا کاهش وزن ناگهانی و غیر قابل توجیه باشد.
از آنجا که اسپوندیلوز ستون فقرات گردنی یک بیماری مربوط به ساییدگی است، ممکن است متوجه شوید که برخی روزها بد و برخی روزها خوب هستید. در بیشتر مواقع درمانهای خانگی باید بتوانند هنگام افزایش درد به شما در حفظ تحرک و عملکرد کمک کنند.
حفظ تحرک ممکن است با ورزش و کششهای ملایم انجام شود. اگر درد گردن شما در اثر اسپوندیلوز بیش از چند هفته طول کشید، با پزشک خود مشورت کنید.
درمان آرتروز گردن
پزشک شما ممکن است بتواند درمانهایی را برای اسپوندیلوز گردنی شما ارائه دهد. اما مدیریت محافظه کارانه ممکن است به شما در کنترل درد و کند کردن روند پیشرفت بیماری کمک کند. برای موارد شدیدتر جراحی میتواند یک گزینه مناسب باشد.
گرما و یخ
برخی از افراد مبتلا به اسپوندیلوز گردنی از استفاده از گرما یا یخ برای تسکین گردن درد و ناراحتی خود استفاده میکنند.
از گرمای مرطوب برای کاهش درد، بهبود گردش خون و آرامش عضلات سفت گردن استفاده میشود. گرما را میتوان به روشهای مختلف اعمال کرد، از جمله:
- غوطه ور شدن در دوش آب گرم
- استفاده از بسته گرم و مرطوب هیدروکلراتور
- قرار دادن کمپرس گرم روی گردن
- استفاده از پد حرارتی برقی
هنگام استفاده از گرما، مراقب سوختگی روی پوست خود باشید. به دنبال قرمزی بیش از حد، تحریک پوست یا تغییر رنگ پوست باشید. حرارت باید چند بار در روز و به مدت کمتر از ۱۵ دقیقه اعمال شود. در صورت بروز درد یا قرمزی، بسته گرم را از روی پوست خود بردارید.
یخ ممکن است برای درد یا ناراحتیهای حاد گردن مورد استفاده قرار گیرد. زیرا سرما یک درمان ضد التهابی محسوب میشود که با محدود کردن جریان خون در بخش تحت درمان بدن، درد و تورم را کاهش میدهد. یخ را میتوان با کیسه یخ یا کمپرس سرد استفاده کرد.
میتوانید هر روز به مدت ۱۵ دقیقه یخ را به گردن خود بمالید. یخ ممکن است باعث سوختگی پوست شود. برای جلوگیری از آسیب دیدن پوست یخ را همراه با حوله، پارچه یا قرار دادن یک لایه بین یخ و پوست استفاده کنید. در صورت احساس افزایش درد یا مشاهده به قرمزی بیش از حد و تحریک پوست، استفاده از آن را متوقف کنید.
غذاهای ضد التهاب مصرف کنید
ایجاد تغییر در رژیم غذایی ممکن است بر درد گردن یا ناراحتی ناشی از اسپوندیلوز گردنی تأثیر بگذارد. پیروی از یک رژیم غذایی ضد التهابی ممکن است باعث کاهش التهاب مفصل و تسکین درد شود.
رژیم غذایی مدیترانهای اغلب به عنوان رژیمی یاد میشود که میتواند برای افراد مبتلا به آرتروز مفید باشد. این رژیم غذایی حاوی میوههای تازه، سبزیجات، ماهی، حبوبات و شراب قرمز یا شکلات است که با کاهش التهاب مفصل و بهبود تحرک ارتباط دارد.
پرهیز از غذاهای بسته بندی شده، نوشیدنیهای شیرین و گوشت قرمز یکی از موارد توصیه شده در رژیم غذایی ضدالتهاب مدیترانهای است. بخاطر داشته باشید که هیچ رژیم غذایی برای همه مناسب نیست و ممکن است مجبور شوید مواد غذایی مختلفی را برای داشتن یک رژیم غذایی مخصوص خود انتخاب کنید.
با اینکه “رژیم غذایی” خاصی برای افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید (RA) وجود ندارد، اما محققان غذاهای خاصی را توصیه میکنند که میتوانند به کنترل التهاب کمک کنند. بسیاری از آنها در رژیم غذایی موسوم به مدیترانهای وجود دارد که بر مصرف ماهی، سبزیجات و روغن زیتون و سایر مواد اصلی تأکید دارد.
ورزش تای چی
تای چی یک هنر رزمی باستانی چینی است که حرکات موزون و آهسته را با حرکات کششی و مراقبه آگاهانه ترکیب میکند. این ورزش به عنوان یک روش برای بهبود تحرک، کاهش زمین خوردن و بهبود علائم در افراد مبتلا به درد مزمن اثبات شده است. یک مطالعه اخیر اثرات تای چی را در افراد مبتلا به آرتروز بررسی کرده است و نتایج مثبتی را نشان داده است.
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر تای چی در بهبود علائم آرتروز و عملکرد بدنی در بیماران مبتلا به آرتروز انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که تای چی میتواند بهبود قابل توجهی در علائم آرتروز و عملکرد بدنی افراد مبتلا به آرتروز ایجاد کند.
این مطالعه به طور خاص بر روی افراد مبتلا به آرتروز گردن یا اسپوندیلوز گردنی تمرکز داشته است. در این حالتها نیز تای چی به عنوان یک فعالیت ورزشی، علائم درد و سفتی ناشی از آرتروز گردن را بهبود میبخشد. این نتایج نشان میدهند که تای چی میتواند به عنوان یک روش موثر در مدیریت و کاهش علائم آرتروز گردن و بهبود عملکرد بدنی افراد مبتلا به این بیماری مورد استفاده قرار گیرد.
درمانهای پزشکی
با اینکه نمیتوانید جلوی تخریب مفصل مربوط به سن را بگیرید، اما میتوانید سرعت رشد آن را کاهش دهید. اگر علائم شما خفیف یا متوسط است و مشکلات پیشرونده عصبی ندارید، مراقبت محافظه کارانه ممکن است تمام نیاز شما باشد. داروهای بدون نیاز نسخه پزشک میتوانند به تسکین درد مزمن، کاهش التهاب و کمک به شما در یافتن حال بهتر کمک کنند. این داروها ممکن است شامل ترکیبی از موارد زیر باشد:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) مانند آسپرین، Aleve (ناپروکسن) یا Advil (ایبوپروفن) برای کمک به کاهش التهاب و تسکین درد
- داروهای ضد درد مانند تایلنول (استامینوفن) فقط برای تسکین درد
- تزریق کورتیکواستروئید برای درمان درد تابشی و کاهش التهاب
- مسدود کنندههای عصبی برای تسکین موقتی درد
فیزیوتراپی
اگر فکر میکنید گردن درد شما مربوط به آرتروز است، به یک متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید. یک فیزیوتراپیست کارآزموده تمریناتی را برای کاهش درد، بهبود انعطاف پذیری و تقویت عضلات گردن به شما میآموزد.
ماساژ برای آرتروز گردن
ماساژ احساس خوبی دارد و ممکن است به آرامش عضلات و بهبود گردش خون موضعی در ساختارهای گردن کمک کند. برخی تحقیقات درباره انواع خاص ماساژ نویدبخش کاهش درد گردن هستند. ماساژ درمانی پزشکی میتواند به کاهش التهاب، تسکین درد و تسکین برخی از مشکلات کمر کمک کند. پزشک شما ممکن است ماساژ درمانی را به همراه سایر روشهای درمانی توصیه کند.
جراحی
هنگامی که درمانهای پزشکی در کنترل علائم بیماری موثر نباشند، ممکن است پزشکان جراحی را توصیه کنند. جراحی معمولاً فقط برای گردن درد توصیه نمیشود. اما ممکن است در صورت وجود رادیکولوپاتی گردنی یا میلوپاتی گردنی پیشنهاد شود.
نوع جراحی به هر مورد خاص شما بستگی دارد. با این حال هدف کلی جراحی، کاهش علائم بوسیله کاهش فشار بر ریشه عصب، نخاع و رگهای خونی و تثبیت ستون فقرات است.
پیشگیری
تقریباً همه افراد بالای 60 سال دچار اسپوندیلوز گردنی میشوند. اما شما میتوانید گامهایی را برای کاهش خطر و به حداقل رساندن درد در گردن خود بردارید:
- غذای سالم مصرف کنید
- به طور منظم تمرین کنید
- وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید
- عضلات پشت و مرکزی بدن خود را تقویت کنید