بورسیت زانو به معنای التهاب بورس در منطقه زانو است. بورسها کیسههای کوچک پر از مایع هستند که در نزدیکی مفاصل و تاندونهای زانو قرار دارند. وظیفه اصلی بورسها کاهش اصطکاک بین عضلات، تاندونها و استخوانهایی است که در زانو به صورت متقابل حرکت میکنند. در زانو، 11 بورس وجود دارد و هر یک از آنها قابلیت التهاب و التهاب زمستانی را دارند. بورسیت زانو به طور معمول در کلاهک زانو یا در قسمت داخلی زانو، زیر مفصل، رخ میدهد.
بورسیت زانو معمولاً نتیجه تحریک مداوم بورس است. فعالیتهایی که نیازمند زانو زدن مکرر هستند میتوانند این اختلال را به وجود آورند. روشهای درمانی متنوعی برای کاهش درد، تورم و جلوگیری از التهاب مزمن و تاکید بر درمان علائم وجود دارند. همچنین، برخی تدابیر خانگی نیز میتوانند به کاهش التهاب کمک کنند. مهم است که منطقه آسیب دیده را استراحت داده و بسته یخ را روی زانو قرار دهید. مصرف داروهای ضدالتهاب همچنین میتواند به کاهش درد کمک کند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی درمان بورسیت زانو و یا رزرو نوبت در کلینیک دکتر کامران غفرانی می توانید با شماره تلفنهای 02188866619 – 02188866629 تماس حاصل فرمایید.
دلایل ایجاد بورسیت زانو
تعدادی از دلایل احتمالی بورسیت زانو و همچنین برخی عوامل وجود دارد که باعث آسیبپذیری بیشتر افراد در ایجاد این عارضه میشود. برخی از این علل و عوامل عبارتند از:
- زانو زدن تکراری و طولانی مدت– همانطور که قبلاً ذکر شد، کارها و فعالیتهایی که نیاز به زانو زدن زیاد دارند میتوانند باعث ایجاد بورسیت شوند. افرادی که نیاز به زانو زدن دارند مانند کسانی که فرش و کاشی نصب میکنند، مکانیک اتومبیل، لوله کش، رقصنده و ورزشکاران ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به بورسیت باشند.
- آسیب قبلی- صدمه به بورس کشکک زانو (کاسه زانو) که در اثر ضربه به زانو ایجاد میشود، میتواند منجر به بورسیت زانو شود. خون بورس کشکک زانو را پر میکند و سپس پوشش آن ملتهب میشود. حتی اگر بدن ما خون را دوباره جذب کند، اما پوشش بورس ممکن است ملتهب بماند که ممکن است باعث علائم بورسیت شود.
- عفونت- ممکن است به دلیل عفونت فرد دچار بورسیت زانو شود. برخی از افراد مبتلا به بورسیت زانو دچار بورسیت زانو سپتیک نیز هستند. ین بدان معنی است که یکی از بورسهای کشکک زانو آلوده شده است. این عفونت میتواند از طریق بریدگی، سوراخ شدن یا گزش حشره به بورس برسد.
عامل خطر برای بورسیت زانو
عواملی که خطر ابتلا به بورسیت زانو را افزایش میدهند عبارتند از:
- چاقی فشار بر روی مفصل زانو را افزایش میدهد و باعث التهاب مفصل شده و منجر به بورسیت میشود.
- عدم فعالیت بدنی باعث ضعیف شدن مفاصل و افزایش خطر بورسیت زانو میشود.
- ایستادن برای مدت طولانی در یک حالت به زانوها و پاها فشار میآورد. بنابراین، باعث التهاب میشود و خطر بورسیت زانو را افزایش میدهد.
- سایر عارضههای پزشکی مانند آرتریت روماتوئید، آرتروز یا نقرس در زانو نیز خطر بورسیت زانو را افزایش می دهد.
علائم بورسیت زانو
علائمی در بورسیت زانو وجود دارد که باید به آنها توجه کنید تا تشخیص دهید که این بیماری را دارید یا خیر. هنگامی که بورسیت زانو به دلیل «مینی تروما» یا آن حوادث ناچیز اما مداوم که بیش از ظرفیت زانوی فشار وارد میکنند، ایجاد شود، علائم ممکن است با آهستگی، طی چند روز یا چند هفته ظاهر شوند. در اینجا برخی از علائم بورسیت زانو آورده شده است:
- گرما، حساسیت و قرمزی زانو
- التهاب مفصل زانو
- درد تیز و سوزنده
- سستی و لقی
- سفتی یا سختی در راه رفتن یا انجام هرگونه فعالیت بدنی
- صداهای ساییده شدن و قرچ زانو
- افزایش درد هنگام زانو زدن
تشخیص بورسیت زانو
برای تشخیص بورسیت زانو، پزشک از شما سوالاتی درباره سابقه پزشکیتان میپرسد. همچنین، ممکن است پزشک اقدام به انجام معاینه فیزیکی از زانو کند تا بفهمد آیا شما دچار بورسیت زانو هستید یا خیر. در این معاینه، پزشک بررسی میکند که آیا تورم محلی وجود دارد و آیا هنگام فشار دادن بر روی بورس حساسیت دارید. بورسیت زانو بر اساس علائم التهاب در محل معمول یک بورس تشخیص داده میشود. این علائم ممکن است شامل درد زانو، سفتی، قرمزی یا گرما باشد. همچنین، پزشک ممکن است برای بهتر تشخیص دادن وضعیت شما از تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) یا اولتراسوند استفاده کند.
درمان بورسیت زانو
پس از تشخیص، پزشک علت ایجاد بورسیت را بررسی میکند تا بهترین گزینه درمان بورسیت زانو را به شما ارائه دهد. در اینجا برخی از درمانهای موجود وجود دارد:
- استراحت زانو: استراحت میتواند به طور قابل توجهی در جلوگیری از بدتر شدن علائم موثر باشد. با استراحت دادن به زانو، مفاصل میتوانند استراحت کنند.
- استفاده از کمپرس سرد: استفاده از کمپرس سرد بر روی ناحیه آسیب دیده روشی بسیار معمول برای کاهش التهاب است. این درمان طبیعی همچنین میتواند به کاهش درد و حساسیت شما کمک کند زیرا سرما باعث بیحس شدن ناحیه آسیب دیده میشود. چندین بار در روز، هر بار به مدت 20 دقیقه ناحیه را سرد کنید تا زمانی که احساس بهبودی کنید.
- حفظ وزن سالم: حفظ وزن مناسب برای جلوگیری از بورسیت زانو ضروری است زیرا اضافه وزن یا چاقی میتواند فشار زیادی به زانوی شما وارد کند. غذای سالم بخورید و برای حفظ وزن ایدهآل به طور منظم ورزش کنید.
- استفاده از پشتیبان یا پدهای زانو: استفاده از پد زانو یا پشتیبان زانو بسیار مفید است به ویژه اگر ورزشکار هستید و در ورزشهایی فعالیت می کنید که زانو در معرض خطر قرار دارد. با انجام این کار حمایت از زانو و محافظت در برابر صدمات یا ضربههایی که میتواند باعث ایجاد بورسیت شود، فراهم میشود.
- ضد التهاب ها یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی: این روش معمولاً برای کاهش درد و تورم مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو با نسخه پزشک یا بدون نسخه پزشک در دسترس است. قبل از مصرف این دارو، همیشه از پزشک خود بپرسید که آیا برای شما بیخطر است یا خیر زیرا این نوع داروها میتواند باعث خونریزی معده یا مشکلات کلیوی در افراد خاص شود.
- تزریق کورتیکواستروئید: اگر بورسیت زانو مقاوم است و به درمانهای اساسی پاسخ نمیدهد، پزشک ممکن است تزریق کورتیکواستروئید را توصیه کند. پزشک به منظور کاهش التهاب، داروی کورتیکواستروئید را در بورس که تحت تأثیر آن است، تزریق میکند. پوششهای ملتهب بورس معمولاً فروکش میکند، اما ممکن است درد و تورم در ناحیه تزریق تا چند روز وجود داشته باشد.
-
فیزیوتراپی: یک روش درمانی است که میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند. این روش با استفاده از تکنیکهای مختلف از جمله برق، کاربرد یخ، استفاده از نوار چسب درمانی و آموزش درباره تغییرات فعالیتی، انجام میشود. همچنین، فیزیوتراپی میتواند بهبود در دامنه حرکت و انعطاف پذیری مفصل زانو را ایجاد کند.
- تخلیه بورس: یک روش مهم است که باید به آن توجه شود. هرچه بیشتر مایع در بورس جمع شود، بورس بیشتر ترشح میکند و علائم التهابی بیشتری نشان میدهد. پزشک میتواند با استفاده از سوزنی توخالی، مایعات اضافی را از بورس خارج کند. این روش، اگرچه موقتی است، به درمان التهاب کمک میکند و ممکن است باعث کاهش درد و تورم در مدت کوتاهی شود.
- جراحی: در موارد شدید یا مزمن بورسیت و در صورتی که درمانهای دیگر به نتیجه مطلوب نرسیده باشند، ممکن است نیاز به جراحی برای از بین بردن بورس وجود داشته باشد. این روش جراحی در مواردی که بورسیت شدید است یا به صورت مکرر بازگردانده میشود، انجام میشود.
آیا ورزش برای درمان بورسیت زانو مناسب است
بله. حرکات کششی مناسب تا حدود زیادی در درمان و پیشگیری از این عارضه موثر است. ورزشهای مفید برای درمان بورسیت زانو :
Heel side
برای این تمرین باید به پشت دراز بکشید. زانوی مبتلا به بورسیت باید صاف باشد. آن را نزدیک به شش ثانیه نگه دارید و سپس دوباره آرام آرام آن را صاف کنید. بین تکرارها 10 ثانیه استراحت کنید و در ست 10 یا 12 تایی تکرار کنید.
کشش پا در حالت ایستاده
برای این تمرین باید رو به دیوار باشید. دستانتان را در سطح چشم روی دیوار قرار دهید. پایی که مبتلا به بورسیت است را در پشت قرار دهید و پای راست را رو به جلو خم کنید. به مدت 20 تا 30 ثانیه در این حالت بمانید و سه بار در هر ست تکرار کنید.
اسکوات دیواری با توپ
پشتتان را به دیوار کنید و یک توپ پششتان قرار دهید و با نگه داشتن توپ در پشت آن را نگه دارید.