علائم کمر درد: خشکی، اسپاسم، گزگز، ضعف عضلات کمر و درد پا

کمر درد یکی از مشکلات شایع است که افراد در سنین مختلف و در سراسر جهان با آن مواجه می‌شوند. طبق تحقیقات صورت گرفته، تقریباً ۸۰ درصد از افراد جامعه با کمردرد و علائم وابسته به آن مانند گرفتگی عضلات کمر، اسپاسم، سفتی و خشکی کمر، و علائم دیگر مرتبط روبرو خواهند شد. تحقیقات نشان می‌دهد که کمردرد یک مشکل بسیار محدودکننده است و ممکن است فرد را از انجام فعالیت‌های روزمره بازدارد. این به معنای این است که بیمار قادر به انجام وظایف شغلی و فعالیت‌های روزانه خود نمی‌باشد. مدت زمانی که کمردرد و علائم آن برای فرد به طول می‌انجامد، شدت تأثیر کمردرد را تعیین می‌کند.

در صورتی که علائم کمردرد به طور مداوم و طولانی مدت ادامه یابد، حتماً به یک پزشک متخصص ستون فقرات مراجعه کنید. متخصصان کمر و یا فیزیوتراپیست‌ها می‌توانند راهنمایی‌های لازم را درباره درمان مناسب به شما ارائه دهند. در این مقاله قصد داریم درباره علل بروز کمر درد، علائم و نشانه‌های آن و روش‌های درمانی موجود صحبت کنیم.

 

علل بروز کمر درد چیست؟ 


علل بروز کمر درد چیست؟

کمر درد به دو دسته تقسیم می‌‌شود که عبارتند از کمر درد شدید و کمر درد مزمن. کمر درد شدید به علت برداشتن اجسام سنگین، سقوط از ارتفاع یا وارد شدن ضربه به کمر ایجاد خواهد شد. کمر درد مزمن معمولاً بیش از سه ماه طول می‌کشد. برخی از اختلالاتی که باعث بروز کمر درد می‌شوند به شرح زیر می‌باشند:

  • استئوآرتریت می‌تواند باعث به وجود آمدن درد ناحیه پایین کمر شود. اختلالی که تحت عنوان تنگی کانال نخاعی شناخته می‌‌شود باعث تنگ شدن فضای اطراف طناب نخاعی خواهد شد این اختلال باعث به وجود آمدن درد شدید طناب نخاعی می‌شود.
  • بیرون زدگی یا پارگی دیسک به وضعیت گفته می‌‌شود که دیسک بین ستون فقرات دچار آسیب ‌دیدگی خواهد شد. دیسک بین ستون مهره‌ها نقش ضربه گیر را ایفا می‌‌کند و از وارد شدن ضربه به طناب نخاعی جلوگیری خواهد کرد. تحلیل رفتگی دیسک که معمولاً به علت بالا رفتن سن ایجاد می‌‌شود باعث چروکیده شدن دیسک خواهد شد که بیرون زدگی یا پارگی دیسک را به همراه خواهد داشت. در صورت بروز چنین وضعیتی دیسک یا سطح داخلی آن به اعصاب مجاور فشار وارد می‌‌کند و باعث بروز کمر درد خواهد شد.
  • کشیدگی رباط یا عضله به علت انجام دادن حرکات تکراری و مداوم یا برداشتن اجسام سنگین به طور مداوم ایا انجام دادن حرکات ناگهانی ایجاد می‌شود.
  • پوکی استخوان به وضعیتی گفته می‌‌شود که استخوان شکننده و متخلخل خواهد شد و استخوان‌های ناحیه کمر تحت فشار قرار می‌‌گیرند. این وضعیت معمولا باعث بروز درد در ناحیه کمر خواهد شد.
  • اسکولیوز به انحنای غیر عادی ستون فقرات گفته می‌شود که معمولاً باعث بروز درد ستون فقرات در اواسط میانسالی خواهد شد و از ناحیه گردن تا پایین کمر امتداد خواهد یافت.
  • بسیاری از علائم کمر درد در افراد مبتلا به سایر مشکلات ستون فقرات از جمله سرخوردگی مهره کمر، تنگی کانال نخاعی کمر، لوردوز و شکستگی مهره و موارد دیگر مشاهده می‌‌شود.

علائم کمر درد به هر علتی باید سریع بررسی و درمان شود. بسیاری از علائم‌های کمر درد در تشخیص و درمان زودهنگام، سریع‌تر رفع می‌‌شوند و بیمار احساس بهتری خواهد داشت.

علائم و نشانه‌های کمر درد چیست؟


علائم و نشانه‌های کمر درد چیست؟

معمولا علائم و نشانه‌های درد کمر توسط خود بیمار تشخیص داده خواهد شد. همانطور که از اسم این اختلال مشخص است مزمن ناحیه کمر مشخص ترین علامت آن محسوب شود. در برخی موارد درد ناحیه کمر باعث بروز درد در سایر نقاط بدن خواهد شد که این مسئله به اعصاب به آسیب دیده بستگی دارد. معمولاً علائم حاصل از کمر درد طی مدت کوتاهی برطرف می‌شود اما این مسئله در خصوص درد مزمن کمر صدق نمی‌کند به نحوی که بیمار بیش از سه هفته دچار درد شدید خواهد شد. معمولاً درد فورا به کمک روش‌های درمانی اولیه بهبود نخواهد یافت. به منظور بهبود کامل درد باید در ابتدا علت بروز آن مشخص شود تا پزشک یک روش درمانی مناسب را انتخاب نماید. بیمار به اشکال مختلفی درد را احساس می‌کند که به شرح زیر می‌باشند:

  • درد مبهم که معمولاً در ناحیه پایین کمر احساس می‌شود.
  • درد تیر کشنده که با احساس سوزش همراه است و تا ناحیه پایین کمر و ساق پا امتداد می‌یابد.
  • سفتی و اسپاسم عضلانی در ناحیه پایین کمر، لگن و ران
  • درد که در هنگام نشستن و ایستادن بدتر می‌شود.
  • دردی که باعث می‌شود ایستادن، نشستن، راه رفتن یا بلند شدن برای بیمار دشوار شود.
  • درد شدید که با استراحت کردن بهبود پیدا نمی‌کند.

 در بخش زیر به مواردی اشاره می‌‌کنیم که در بیماران مبتلا به درد کمر خود را نشان می‌دهد:

  • کاهش غیر عادی وزن بدن
  • تب بالا
  • التهاب یا تورم کمر
  • درد در ناحیه پاها
  • اختلال در کنترل ادرار
  • بی اختیاری مدفوع
  • بی حسی در ناحیه واژن، باسن و مقعد

علائم کمر درد بیشتر در چه افرادی دیده می‌‌شود؟


در ادامه، به برخی از عوامل شایع که منجر به افزایش ریسک بروز علائم کمردرد می‌شوند، اشاره خواهیم کرد:

  • بالا رفتن سن: با پیشروی سن، ریسک بروز علائم کمردرد افزایش می‌یابد. بنابراین، افرادی که سی سال یا بیشتر سن دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض خطر کمردرد قرار می‌گیرند.
  • چاقی و اضافه وزن: چاقی و داشتن وزن اضافی باعث افزایش فشار بر روی کمر می‌شود و این مسئله می‌تواند ریسک بروز علائم جانبی و کمردرد را افزایش دهد.
  • کمبود فعالیت بدنی و ضعف عضلات شکم و کمر: عدم انجام فعالیت و ورزش بدنی منجر به ضعف عضلات شکم و کمر می‌شود. افرادی که فعالیت بدنی نمی‌کنند، در معرض بیشتری از دیگران به کمردرد قرار می‌گیرند.
  • سختی و خطرات مرتبط با برخی شغل‌ها: برخی شغل‌ها ممکن است شامل برداشتن اجسام سنگین، فعالیت‌های جسمانی سنگین یا شرایط دیگری باشند که می‌توانند علائم کمردرد و ناراحتی را افزایش دهند.
  • اختلالات روانی: استرس و اضطراب از جمله اختلالات روانی هستند که می‌توانند ریسک بروز کمردرد را افزایش دهند.
  • نگه‌داشتن حالت بدن نامناسب: حفظ حالت بدن نامناسب، مانند قوزکردن، ممکن است باعث ایجاد فشار زیاد در نواحی خاصی از بدن شود و این مسئله منجر به علائم کمردرد و سایر علایم مرتبط با آن شود.
  • نداشتن حرکت و سکونت طولانی مدت: بی‌حرکتی و سکونت طولانی مدت به بروز کمردرد پشتیبانی می‌کند. متأسفانه، عدم انجام فعالیت بدنی یکی از مشکلات جامعه مدرن است.
  • سیگار کشیدن و مصرف دخانیات: سیگار کشیدن و استعمال مواد دخانی باعث اختلال در عملکرد فرآیند خون‌رسانی به ستون فقرات می‌شود، که در نتیجه باعث کاهش تامین مواد مغذی لااین مقاله بازنویسی شده است. تغییرات اصلی در ساختار جملات و انتقال اطلاعات حاصل شده از متن اصلی به متن بازنویسی شده صورت گرفته است. در حالتی که ممکن است مشکلی در فهم متن بازنویسی شده وجود داشته باشد، لطفاً متن اصلی را ارائه دهید تا بتوانم به شما کمک کنم.

پزشک چگونه درد مزمن کمر را تشخیص می‌دهد؟ 


پزشک معمولاً پس از انجام معاینات جسمانی ساده علت بروز درد کمر را تشخیص دهد. در برخی موارد بیمار دارای برخی از علائم کمر درد است که پزشک با توجه به آنها درخواست انجام آزمایشات تشخیصی بیشتری را می‌دهد تا بتواند علت بروز درد کمر را مشخص نماید.

عکس برداری توسط اشعه ایکس

عکس برداری توسط اشعه ایکس می‌تواند به ارزیابی وضعیت استخوان‌ها و وجود اختلالاتی از قبیل شکستگی استخوان و آرتروز کمک کند اما یک روش موثر برای تشخیص مشکلات مرتبط با طناب نخاعی، دیسک و عضلات نیست.

سی تی اسکن و اسکن ام آر آی

انجام این تست‌های تشخیصی می‌‌تواند به تشخیص مشکلاتی از قبیل بیرون زدگی دیسک و اختلالات مرتبط با بافت نرم، تاندون، عروق خونی، عضلات، استخوان، رباط و اعصاب کمک کند.

اسکن استخوان

انجام اسکن استخوان می‌‌تواند در تشخیص تومورهای استخوانی یا شکستگی فشاری ناشی از شکننده بودن استخوان کمک کند. اسکن استخوان می‌تواند وجود کمر درد ناشی از پوکی استخوان را نشان دهد.

الکترومیوگرافی

انجام این تست تشخیصی می‌تواند وجود فشردگی عصب ناشی از بیرون زدگی دیسک یا تنگی کانال نخاعی را نشان دهد. در صورتی که پزشک به وجود عفونت مشکوک شده باشد پس از انجام این آزمایش درخواست تست خون را نیز خواهد داد.

پیشگیری از بدتر شدن علائم کمر درد 


پیشگیری از بدتر شدن علائم کمر درد

همه ما می‌توانیم به رفع فشار از روی کمر و کنترل درد کمک کنیم. توجه کردن به موارد زیر می‌تواند بسیار کمک کننده باشد:

  • به طور منظم ورزش کنید حتی سه مرتبه ورزش کردن در طول هفته به مدت ۴۵ دقیقه می‌تواند به بهبود سطح عمومی سلامت، تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود تناسب اندام کمک کند. انجام دادن تمرینات ورزشی سبک از قبیل شنا یا پیاده روی به بهبود سلامت مفاصل بدن کمک می‌کند. برای ورزش‌های کمر درد می‌‌توانید از متخصص فیزیوتراپی کمک بگیرید.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید. داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل از بروز چاقی و اضافه وزن جلوگیری می‌کند، باعث رفع فشار از ناحیه کمر خواهد شد و از بدتر شدن علائم کمر درد پیشگیری می‌کند.
  • هنگام برداشتن اجسام سنگین بسیار دقت داشته باشید و به جای خم کردن کمر خود زانوهایتان را خم نمایید. بسیاری از علائم کمر درد با بلند کردن صحیح اجسام کاهش می‌‌یابد.
  • فعالیت جسمانی داشته باشید. همه افرادی که به واسطه شغل خود مدت طولانی پشت میز می‌نشینند باید از هر فرصتی برای قدم زدن و راه رفتن استفاده کنند. استفاده کنید از پله‌ها بالا بروید، در فاصله نهار کمی قدم بزنید و در هنگام صحبت کردن با تلفن راه بروید.
  • “استفاده از ارتوز یا محافظ کمر به نحوی طراحی شده است که می‌تواند در درمان علائم کمردرد، اسپاسم عضلانی، خشکی و گرفتگی عضلات و تاندون‌های کمر به کمک شما بیاید. این وسایل با ساختار بدن هماهنگی دارند و می‌توانند به تسکین درد و بهبود عملکرد بدن کمک کنند. بسته به نوع مشکل خود، می‌توانید از انواع مختلفی از ارتوز استفاده کنید. استفاده از ارتوز باعث بهبود پایداری کمر و کاهش درد در قسمت پایین کمر خواهد شد.”

مقالات مرتبط

keyboard_arrow_up
Call Now Buttonمشاوره و تماس
× مشاوره رایگان در واتساپ